”Secţia pentru procurori constată că, deşi doamna procuror a propus prin proiect măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii DIICOT, interviul desfăşurat nu a relevat capacitatea de a oferi soluţii concrete pentru gestionarea problemelor specifice ce decurg din exercitarea funcţiei manageriale”, se arată în avizul Secţiei pentru procurori transmis preşedintelui Klaus Iohannis pentru Giorgiana Hosu.
În plus, procurorii afirmă că Hosu, deşi a indicat o serie de obiective ”nu le poate argumenta pertinent, dovedind că prezentarea acestora nu rezultă dintr-o analiză aprofundată a problemelor şi nevoilor DIICOT şi doar dintre enumerarea unor idei general valabile”.
Secţia pentru procurori arată că a primit în timpul interviului răspunsuri contradictorii sau neconvingătoare la întrebările adresate de membrii Secţiei.
”Întrebată fiind modul în care ar reacţiona în situaţia în care activitatea procurorilor direcţiei ar fi ridicată public într-o manieră generalizatoare de un procuror cu funcţie de conducere, doamna procuror a apreciat că nu ar fi necesar să ofere public anumite explicaţii, întrucât sunt mai eficiente discuţiile directe cu cel care a făcut afirmaţiile publice. Secţia apreciază că atare atitudine din partea conducătorului Direcţiei, denotă interesul mai degrabă către prezervarea relaţiilor ierarhice decât către consolidarea încrederii colectivului şi coeziune acestuia în jurul managerului”, se mai arată în aviz.
Procurorii critică şi modul în care Giorgiana Hosu înţelege să comunice, atât cu opinia publică, cât şi cu presa.
”Întrebată despre comunicarea în situaţii de criză, în contextul cazului Ţăndărei, de exemplu, doamna procuror a apreciat în răspunsurile sale ca nefiind oportună o reacţie promptă în sensul emiterii de comunicatii instituţionale în vederea unei corecte şi rapid de informări a opiniei publice. (...) Mai grav, a insistat şi a vorbit despre timpul în care cauza s-ar fi aflat pe rolul instanţelor judecătoreşti şi ca pentru aceasta se impune modificări legislative referitoare la scurtarea termenilor succesive acordate în faza judecăţii, ceea ce denotă incapacitate de asumarea responsabilităţii şi o inabilitate de a sesiza situaţiile care pot vulnerabiliza instituţia”, se mai arată în document.
Procurorii o acuză pe Giorgiana Hosu de necunoaşterea realităţii infracţionale pe anumite domenii.
”Totodată, s-a mai constatat că doamna procuror nu este conectată la realităţile instituţionale europene, concluzie ce se poate extrage din răspunsul acesteia referitor la operaţionalizarea Parchetului European. Având în vedere cele mai sus menţionate, precum şi faptul că, deşi doamna procuror a ocupat funcţii de conducere în cadrul Direcţiei încă din anul 2007, nu a identificat în concret ce măsuri trebuie luate pentru remedierea deficienţelor, pentru a se putea contura o viziune integrată şi adaptată la realităţile şi nevoile instituţionale, (...) Secţia pentru procurori a CSM va aviza negativ propunerea ministrului Justiţiei de numire a doamnei Elena Giorgiana Hosu în funcţia de procuror şef al DIICOT”, se mai arată în aviz.
Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ marţi pentru Gabriela Scutea şi Giorgiana Hosu, propuse la conducerea Parchetului General şi a DIICOT.
Avizele au fos trimise, vineri, preşedintelui Klaus Iohannis.
Sursa : news.ro
Cîţu: Raportul Comisiei Europene se referă la 2019. Dacă guvernele PSD ar fi luat măsuri, nu ne-am fi aflat aici. Au ign... Decebal Traian Remeş, fost ministru al Agriculturii, a murit...