"Miercuri, 8 august 2012, a fost inregistrata la Consiliul Superior al Magistraturii solicitarea domnului Victor Ponta, prim-ministru al Guvernului Romaniei, de detasare a doamnei judecator Mona Maria Pivniceru la Ministerul Justitiei, in vederea ocuparii functiei de Ministru al Justitiei, functie de demnitate publica numita pe o perioada de un an", arata CSM.
"Avand in vedere interesul generat - in randul opiniei publice si a mass-media - de recenta nominalizare la functia de Ministru al Justitiei a doamnei judecator Mona Maria Pivniceru, membru ales - demisionar- al CSM, Biroul de Informare Publica a prezentat aspecte de ordin procedural - legal privitoare la modalitatea de derulare a unei astfel de proceduri, in considerarea calitatii de magistrat a doamnei Mona Maria Pivniceru. Potrivit art. 51 alin. (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin demisie inceteaza calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii", arata sursa citata.
Pentru a deveni efectiva si pentru a produce efecte juridice, respectiv pentru ca doamna judecator sa revina in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar locul de membru al Consiliului Superior al Magistraturii sa devina vacant, este necesar ca Plenul Consiliului sa ia act de demisia doamnei judecator din functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Iar potrivit calendarului de sedinte publice al Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, acesta se poate intruni, in conditii de cvorum, abia in perioada 20-24 august 2012. Ulterior adoptarii de catre Plen a hotararii prin care va lua act de demisie, sectia pentru judecatori a Consiliului va analiza solicitarea de detasare a doamnei judecator la Ministerul Justitiei, in vederea numirii in functia de Ministru al Justitiei.
Numirea intr-o functie de demnitate publica a unui judecator in functie, fara ca acesta sa fi fost detasat de Consiliul Superior al Magistraturii, in prealabil, in acest scop, contravine dispozitiilor art. 125 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata si ale art. 5 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si genereaza o situatie de incompatibilitate pentru magistratul respectiv.
"Aceste aspecte au fost comunicate si domnului prim-ministru Victor Ponta, ca raspuns la solicitarea domniei-sale nr.5/ 5575 din 8 august 2012", precizeaza CSM.
Foto: Intactimages