Antena Căutare

Daniel Morar a vorbit cu ambasadorul SUA despre interceptari, dar nu si cu parlamentarii romani

Seful DNA, Daniel Morar, i-a dat explicatii ambasadorului american, in scandalul interceptarilor ilegale din mai 2007, arata Jurnalul National. Morar a discutat cu oficialul american, desi in fata parlamentarilor romani a refuzat sa faca declaratii, pe motiv ca Justitia este o putere separata in stat.

Scandalul interceptarilor ilegale din 2007 a izbucnit dupa ce fostul sef al SIE, Claudiu Saftoiu, a afirmat ca serviciul sau a interceptat convorbiri telefonice cu mandat de la procurorul general. Potrivit legii, interceptarile se fac doar de SRI, cu mandat de la judecator.

Dupa declaratiile facute de Saftoiu, Parlamentul a infiintat o comisie de ancheta. Liderii parlamentari au cerut ca in fata comisiei sa apara atat procurorul general, Codruta Kovesi, cat si seful DNA, Daniel Morar.

Cererea a declansat un schimb de scrisori intre conducerea Parlamentului si Ministerul Public. Codruta Kovesi i-a scris presedintelui Camerei Deputatilor de la acea vreme, Bogdan Olteanu, ca nici un procuror nu se va prezenta in fata Comisiei pentru ca magistratii raspund doar in fata CSM. Mai mult, citarea unor procurori la o comisie parlamentara reprezinta un amestec in activitatea procurorilor, a declarat Kovesi.

Desi nu s-a prezentat in fata parlamentarilor romani, procurorul-sef Daniel Morar s-a dovedit dispus sa vorbeasca despre acest caz cu ambasadorul Statelor Unite, arata o cablograma Wikileaks din mai 2007.

"Suntem putere separata in stat - justitia nu poate fi interogata de Parlament", spune seful DNA, Daniel Morar.

Dupa doi ani de la scandal, in februarie 2009, lui Daniel Morar i-a scapat informatia ca DGIPI intercepteaza telefoane, cu toate ca nu avea nicio baza legala sa faca acest lucru, scrie Jurnalul National.

"Spre deosebire de alte unitati de parchet, serviciul tehnic al DNA, prin ofiteri de politie judiciara, poate asculta si reda interceptarile pe care le fac SRI si DGIPI", mai spune Morar.

In 2003, DGIPI a negociat cu o firma achizitionarea de aparate de interceptare a convorbirilor GSM, in banda de frecventa de 900 si 1.800 de megahertzi.

Seful DNA a dat explicatii ambasadorului SUA, dar a refuzat parlamentarii din comisia de ancheta si a vazut paiul din urechile DGIPI.

Citeste si Antena3

Foto: Intact Images

Surse: Emil Boc cauta solutii pentru inghetarea pretului carburantilor... Scandal in plenul Senatului, din cauza membrilor CSM...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x