Antena Căutare

Dosarul "Referendum": Liviu Dragnea, invinuit alaturi de alte 67 de persoane

DNA a inceput urmarirea penala fata de 67 de persoane acuzate de fraude la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, printre care 49 de presedinti si membri ai unor sectii de votare din Teleorman, Vrancea si Gorj si 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid, care l-au ajutat pe secretarul general al PSD Liviu Dragnea.

UPDATE 19.25: Premierul Victor Ponta a declarat ca ratiunea noilor anchete ale DNA in cazul referendumului de demitere a presedintelui este aceea de a se dovedi doua milioane de voturi false pana la alegerile parlamentare din 9 decembrie.

Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, 49 dintre persoanele cercetate au fost presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea si Gorj, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, prevazuta de art. 26 Cod Penal raportat la art. 55, pct. 1 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. Iar alte 18 persoane au fost, la referendum, observatori din partea unei organizatii neguvernamentale, avand insa si calitatea de membri ai unui partid, acestia fiind acuzati de fals in declaratii, informeaza Mediafax.

In actele de incepere a urmaririi penale, procurorii au retinut ca exista indicii temeinice si probe ca, in 29 iulie 2012, cei 49 de invinuiti, presedinti si membri ai unor sectii de votare din mai multe localitati din judetele Teleorman, Vrancea si Gorj, avand intreaga responsabilitate pentru desfasurarea, in conditii de legalitate, a procesului de votare, au inlesnit falsificarea semnaturilor unor alegatori pe lista permanenta si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot fata de cele votate de alegatori, corespunzator aceluiasi numar de semnaturi falsificate.

Pe de alta parte, afirma procurorii, in zilele de 19, 20, 21 iulie 2012, ceilalti 18 invinuiti din prezentul dosar penal au completat olograf si au semnat cate o declaratie de neapartenenta politica, in scopul acreditarii ca observatori din partea Asociatiei "Tara Noastra", la referendumul din 29 iulie 2012. Desi erau membri ai unui partid politic, in actele respective, depuse la Biroul Electoral Central, cei 18 invinuiti au declarat, in mod mincinos, contrariul.

"In calitate de membri ai unei formatiuni politice si concomitent, de observatori la diferite sectii de votare din localitati din judetul Teleorman, cei 18 invinuiti au comunicat, in fiecare ora, pe parcursul zilei de 29 iulie 2012, prezenta la vot in sectiile respective, catre numarul telefonic 1855, care era parte din sistemul IT controlat de Dragnea Nicolae Liviu, invinuit in acelasi dosar. In acest fel, atat cei 49 de presedinti si membri ai sectiilor de votare, cat si cei 18 observatori din partea unui ONG care erau si membri de partid, au contribuit la realizarea scopului urmarit de Dragnea Nicolae Liviu, secretar general al unui partid politic, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea prevazuta de art.13 din Legea nr.78/2000 (detalii comunicat nr. 647/VIII/3 din 6 septembrie 2012)", se arata intr-un comunicat al DNA.

Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare in dosarul privind referendumul in 6 septembrie, fiind acuzat ca, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, si-ar fi folosit autoritatea si influenta in scopul obtinerii unei prezente de minimum 60% la votul de la referendum, care sa garanteze validarea acestuia, potrivit DNA. Dragnea ar fi initiat o asociere formata din numeroase persoane (presedinti si membri ai sectiilor de votare coordonati de responsabili locali si judeteni, presedinti de organizatii judetene si locale, precum si primari ai partidului), iar scopul asocierii era savarsirea de infractiuni prevazute de Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

"In acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui numar restrans de persoane sa obtina, in timp real, informatii despre numarul de votanti si modul cum s-a votat in sectiile de votare. Astfel, ora de ora, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezentei la urne, identificand sectiile de vot cu prezenta slaba", a precizat DNA, potrivit Mediafax. Sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine si recomandari cu continut ilicit, destinate coordonatorilor sau membrilor sectiilor de votare si altor persoane, in vederea maririi artificiale a numarului de votanti, au mai aratat procurorii.

Secretarul general al PSD a fost audiat in 19 septembrie la DNA. El declara atunci ca nu are de unde sa stie "ce morti au inviat si s-au dus sa voteze" la referendum, precizand ca el a stat atunci de dimineata pana a doua zi dimineata in sediul de campanie si a iesit doar cand a votat. Intrebat in legatura cu sistemul informatic de raportare la partid a numarului de votanti la referendum, Dragnea a spus ca "este un sistem informatic prin care se comunica rezultatul alegerilor dupa ce se termina votarea."

Dragnea a precizat ca analizarea activitatii sale politice in cadrul campaniei electorale creaza "un precedent estrem de periculos" in ceea ce priveste functionarea partidelor politice.

Motiunea simpla initiata de PDL pe tema agriculturii a fost respinsa de Camera Deputatilor... Victor Ponta, despre anchetele DNA asupra referendumului: Trebuie sa dovedeasca doua milioane de voturi false pana pe 9 ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x