Proiectul de ordonanta, prin care avizul CCR va fi tratat drept unul consulativ pentru hotararile Parlamentului, a fost inclus pe agenda suplimentara a sedintei de miercuri a Guvernului si a fost aprobat.
"Nu s-a modificat nimic legat de schimbarea ori revocarea judecatorilor Curtii Constitutionale, dar s-a modificat Legea CCR, prin revenire la situatia de dinainte de 2010, cand Boc a facut modificari, argumentul invocat fiind de a nu mai forta Curtea Constitutionala sa fie «actor politic» si sa ia partea uneia dintre institutiile politice aflate in conflict. Altfel spus, s-a luat posibilitatea de a da avize obligatorii legate de hotararile Parlamentului", au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.
Intrebat de jurnalisti, marti, daca Guvernul intentioneaza sa schimbe Legea Curtii, Victor Ponta a raspuns negativ. Dar, in urma cu doua saptamani, premierul le-a spus judecatorilor Curtii Constitutionale ca trebuie gasita o solutie prin care parlamentarii sa nu "abuzeze" de sesizarea institutiei in cazul proiectelor adoptate de Legislativ si a apreciat ca nici judecatorii CCR nu isi doresc sa devina a treia camera a Parlamentului.
De asemenea, Ponta a estimat ca este necesar sa fie modificata Constitutia anul viitor, iar rolul Curtii Constitutionale sa fie intarit din punct de vedere al consolidarii "prestigiului si respectului fata de deciziile CCR", aratand ca este si vina oamenilor politici care privesc de multe ori Curtea ca un arbitru in batalia politica intre institutii.
Membrii Comisiei juridice au adoptat deja un raport favorabil, fara amendamente, la proiectul de lege care scoate hotararile Parlamentului de sub controlul Curtii Constitutionale, care ii are drept initiatori pe deputatul PNL Cornel Pieptea si pe senatorul PSD Georgica Severin.
Autorii proiectului au propus eliminarea de sub controlul de constitutionalitate al CCR a hotararilor plenului Camerei Deputatilor, a hotararilor Senatului si a hotararilor plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului. Iar amendamentul deputatului PDL Daniel Buda, potrivit caruia Curtea Constitutionala trebuie sa se pronunte pe subiectul suspendarii presedintelui Romaniei, a fost respins de Comisia juridica a Camerei.