UPDATE 22:45 Forma finala a noului Guvern va fi prezentata miercuri, la ora 12.00, noua structura urmand sa includa mai multe ministere decat in prezent, cu ministerele Economiei si Finantelor impartite in mai multe institutii si un ministru-coordonator pentru proiecte de infrastructura, a anuntat premierul Ponta.
Acesta a precizat ca acest ministru-coordonator va fi responsabil pentru proiectele de infrastructura de importanta nationala strategica si va lucra in cadrul Secretariatului General al Guvernului, in subordinea directa a prim-ministrului, pentru a asigura legatura directa intre institutii si ministerele avizatoare, fara sa existe un minister propriu-zis in acest sens, scrie Mediafax. Premierul a asigurat din nou ca noua configuratie a Guvernului nu va presupune cresterea numarului de personal si de buget in structurile centrale.
UPDATE 18.50 Premierul Victor Ponta a declarat astăzi că l-a anunțat deja pe președintele Traian Băsescu în legătură cu calendarul care include depunerea jurământului de către noii miniștrii, la Palatul Cotroceni, în cursul serii de vineri, imediat după votul din plenul Parlamentului, scrie Mediafax.
"L-am anunţat azi pe domnul preşedinte asupra propunerii de calendar, şi anume: joi audierea miniştrilor în comisii, vineri dimineaţă votul în plen şi, după aceea, trebuie să mergem la Cotroceni pentru depunerea jurământului", a spus Ponta.
Traian Băsescu a semnat luni decretul de desemnare în funcţia de premier a lui Victor Ponta, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern.
UPDATE 18:10 Presedintele PNL, Crin Antonescu, copresedinte al Uniunii Social Liberale, a declarat ca opozitia liberalilor fata de intrarea UDMR la guvernare nu a fost decat in sens politic. Mai mult, liderul PNL a punctat ca acest lucru nu inseamna ca nu se doreste un dialog privilegiat cu Uniunea.
"Vreau sa subliniez ca sunt intru totul solidar cu pozitia premierului in ceea ce priveste dialogul cu UDMR ca reprezentant legitim al comunitatii maghiare, precum si cu reprezentantii tuturor celorlalte minoritati. Este vorba de o formatiune politica pe care o respect, cu specialisti, cu oameni politici si cu experienta si cu o valoare de netagaduit. Faptul ca PNL s-a pronuntat foarte ferm impotriva participarii UDMR la guvernare nu este decat politic, in sensul ca alegerile au fost castigate de USL si facem un guvern monocolor USL. Asta nu inseamna ca nu dorim un dialog privilegiat, ca nu dorim o comunicare pe toate palierele cu cei din UDMR, chiar daca ei sunt in afara guvernarii sau in Opozitie", a spus Antonescu, la finalul intalnirii dintre reprezentantii USL si cei ai UDMR.
Acesta a mentionat ca nu a sustinut ideea cooptarii UDMR la guvernare din mai multe motive, insa nu a dorit sa le precizeze. "Nu are rost sa le subliniez acum", a afirmat Antonescu.
UPDATE 17:40 UDMR intra in OPOZITIE. Uniunea va vota impotriva investirii noului Cabinet Ponta. Potrivit Antena 3, liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat ca Uniunea va vota impotriva investirii noului Cabinet Ponta, Kelemen aratand totodata ca este pentru prima data cand ceea ce s-a stabilit a fost intors in discutii dupa cateva zile.
“Vom intra in opozitie, o opozitie constructiva si pe parcursul lunilor si anilor care urmeaza vom dialoga, vom analiza toate proiectele care privesc educatia, cultura, modificarea Constitutiei, modificarea regiunilor de dezvoltare, va fi un dialog pe temele si subiectele care privesc in mod direct pe maghiarii din Romania. Atata pot sa va spun in acest moment. Au fost discutii, zic eu, importante, dar nu am putut sa trecem peste decizia luata de Partidul National Liberal”, a afirmat Hunor Kelemen.
Intrebat daca va vota Guvernul Ponta, Hunor Kelemen a spus: “Daca ar fi vorba doar de premier, cu mare placere. In aceste conditii, nu cred ca este cazul, ca au oricum voturile necesare pentru investirea Guvernului.”
Gabriel Oprea, Liviu Dragnea dar si un reprezentant al PNL, cel mai probabil Daniel Chitoiu, vor avea functii de viceprim-ministri, dupa cum a declarat premierul Victor Ponta. In plus, seful Executivului a precizat UNPR nu va avea portofolii in viitorul Cabinet, dar Gabriel Oprea va fi vicepremier. Nu s-a discutat nici despre numirea lui Nicolae Paun in functia de vicepremier, a mai subliniat Ponta.
Victor Ponta a mai afirmat ca structura noului Guvern va fi gata joi la pranz, astfel incat joi dupa-amiaza, viitorii ministri sa fie audiati, iar vineri sa depuna juramantul de investiture.
Cei doi copresedinti ai USL intocmesc lista Cabinetului si impart ministerele. Astfel, premierul Victor Ponta a propus spargerea Ministerului Finantelor in doua, respectiv unul al Finantelor si altul al Bugetului. Liberalii sunt, insa, de parere, ca ministerul nu trebuie rupt. Ei il propun pe Daniel Chitoiu pentru preluarea portofoliului.
O alta disputa vizeaza Ministerul Apararii, dorit atat de PSD, cat si de liberali. Victor Ponta il sustine pentru acest post pe liderul UNPR, Gabriel Oprea, iar liberalii, pe actualul detinator al portofoliului, Corneliu Dobritoiu, sau pe Sorin Frunzaverde.
O varianta de rezerva ar fi numirea lui Gabriel Oprea drept vicepremier fara portofoliu, dar care sa coordoneze activitatile MApN si a MAI.
Nici situatia Ministerului Administratiei si Internelor nu a fost lamurita. Ponta vrea sa sparga acest minister in doua, Internele sa ramana social-democratului Mircea Dusa, iar Administratia, liberalului Radu Stroe.
Premierul vrea sa infiintele si Ministerul Fondurilor Europene, pe iar pentru aceasta functie PSD il propune pentru aceasta functie pe Eugen Teodorovici. In acelasi timp, PNL ar vrea ca postul sa revina europarlamentarului Ramona Manescu.
Ministerul Justitiei ar trebui sa revina Monei Pivniceru sau fostului ministru, Tudor Chiuariu.
Aproape sigur este ca Ministerul Dezvoltarii va fi preluat de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.
In plus, Guvernul Ponta 2 va avea si un Minister al Energiei, ce va fi condus, cel mai probabil, de social-democratul Iulian Iancu.
Ministerul Sanatatii va fi ocupat de liberalul Eugen Nicolaescu.
O parte dintre ministri isi vor pastra portofoliile. Astfel, Ecaterina Andronescu (PSD) – Educatie, Daniel Constantin (PC) – Agricultura, Rovana Plumb (PSD) – Mediu, Titus Corlatean (PSD) – Externe si Puiu Hasotti (PNL) – Cultura, isi vor pastra functiile.
Noii deputati si senatori vin astazi sa-si ocupe locurile in Parlament... UPDATE! Gigi Becali, aere de deputat la Palat...