Live acumObservator 06
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Iohannis: România este primul stat care a primit acceptul CE de a demara achiziţii pentru constituirea rezervei strategice de echipamente medicale, în limita a 10 milioane de euro/ Voi solicita o finanţare mai consistentă pe acest program

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că va vorbi, în videoconferinţa cu membrii Consiliului European, dedicată măsurilor legate de combaterea efectelor pandemiei COVID-19, despre măsurile pe care le consideră prioritare. Şeful statului a anunţat că România este primul stat care a primit acceptul Comisiei Europene de a demara achiziţii pentru constituirea rezervei strategice de echipamente medicale, în limita a 10 milioane de euro. ”Voi solicita o finanţare mai consistentă pe acest program”, a spus Iohannis, precizând că, după ce aceste echipamente vor fi achiziţionate de România, în numele Comisiei Europene, şi ţara noastră va putea beneficia de o parte din aceste produse.

Klaus Iohannis va participa, joi, la ora 17:00, la o videoconferinţă cu membrii Consiliului European, dedicată măsurilor legate de combaterea efectelor pandemiei COVID-19.

Şeful statului a precizat, într-o declaraţie de presă, care sunt măsurile pe care le consideră prioritare.

”În primul rând, la nivelul Uniunii, prin intermediul Comisiei Europene, au fost demarate proceduri de achiziţii în comun de echipamente şi dispozitive medicale necesare gestionării epidemiei. Este vorba de mănuşi, echipamente de protecţie, ventilatoare şi echipamente de laborator. Având în vedere că situaţia s-a deteriorat rapid şi în ţara noastră în ultimele zile, a devenit crucială dezvoltarea urgentă a procedurilor de achiziţii comune ale Uniunii lansate pentru echipamente medicale. Este important ca aceste proceduri să fie finalizate cât mai repede cu putinţă, pentru ca statele membre interesate, adică şi noi, şi România, să poată intra rapid în posesia acestor produse”, a spus şefu statului.

Potrivit acestuia, la nivel european s-a decis, în baza unui proiect aprobat în timpul Preşedinţiei noastre la Consiliul Uniunii Europene, constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale, în cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă, un mecanism european destinat prevenirii, pregătirii şi reacţiei Uniunii Europene la diferite crize şi dezastre, cum este epidemia cu care ne confruntăm.

”Foarte important, România este primul stat membru al Uniunii care a primit acceptul Comisiei Europene de a demara procedurile de achiziţie necesare pentru constituirea acestei rezerve a Uniunii Europene pe teritoriul ţării noastre. Într-o primă etapă, achiziţia derulată de România, în numele Uniunii Europene, în limita sumei de 10 milioane de euro, va viza echipamente medicale de protecţie – măşti şi costume individuale de protecţie - şi ventilatoare. Această procedură se desfăşoară independent de achiziţiile făcute direct de Comisie, dar, evident, că atunci când aceste materiale vor fi disponibile, vom putea şi noi, în România, să solicităm o parte din această rezervă strategică. Voi prezenta în cadrul videoconferinţei eforturile pe care România le face deja în proiect, discuţiile cu furnizorii fiind deja demarate, voi solicita o finanţare mai consistentă pe acest program şi voi arăta disponibilitatea României de a se implica mai mult şi în alte zone din acest mecanism, a mai spus Iohannis.

Acesta a precizat că le va transmite partenerilor din Uniune că avem nevoie de lanţuri de aprovizionare funcţionale pentru a asigura accesul adecvat al cetăţenilor noştri la bunurile esenţiale, iar pentru aceasta trebuie eliminate barierele din lanţurile de aprovizionare şi evitarea apariţiei altor blocaje.

”În acelaşi timp, libera circulaţie a bunurilor este esenţială şi pentru menţinerea în parametri funcţionali a activităţii economice, care este supusă, la acest moment, unor limitări importante. Comisia Europeană a elaborat deja o serie de recomandări în acest sens, menite să faciliteze transportul de mărfuri în interiorul Uniunii Europene”, a mai spus Iohannis.

Acesta se va referi şi la repatrierea cetăţenilor români aflaţi în prezent fie în afara Uniunii, fie în state membre şi care, din motive obiective, doresc să revină în România.

”Este importantă cooperarea tuturor pentru a putea permite revenirea cetăţenilor europeni în ţările lor de origine, mai ales în condiţiile în care multe state au impus restricţii de circulaţie. Cea mai vulnerabilă categorie continuă să fie lucrătorii noştri mobili, în special lucrătorii detaşaţi şi cei sezonieri. Noi facem tot posibilul pentru a le asigura întoarcerea în siguranţă acasă. Cu toate acestea, nu este o sarcină uşoară, având în vedere numărul totuşi semnificativ de cetăţeni şi restricţiile impuse peste tot în Europa”, a mai spus Iohannis.

Şeful statului a precizat că va sublinia şi necesitatea identificării unor soluţii de atenuare a efectelor produse de această criză în plan economic, dar şi social.

”Efectele negative ale acestei pandemii asupra activităţii economice se fac resimţite la nivelul tuturor statelor membre şi situaţia, din păcate, se înrăutăţeşte constant. România, ca şi alte state membre, este puternic afectată de această criză, mai ales în sectorul industrial, şi, prin urmare, avem mare nevoie de o acţiune coordonată la nivelul Uniunii. În acelaşi timp, consider că este important să începem să gândim o strategie de recuperare post-criză. Comisia Europeană trebuie încurajată, trebuie să înţeleagă că trebuie dezvoltat un plan de acţiune, bazat pe o evaluare cuprinzătoare a consecinţelor şi a posibilelor instrumente aplicabile tuturor statelor membre pentru sprijinirea recuperării”, a mai declarat Klaus Iohannis.

”Ne confruntăm cu o realitate care devine cu fiecare zi mai dramatică şi suntem forţaţi să ne adaptăm rapid şi să găsim cele mai bune soluţii pentru toţi cetăţenii noştri. Sunt convins că proiectul european va ieşi întărit din această grea încercare, iar noi vom înţelege, o dată în plus, cât de importante sunt valorile, libertăţile şi credinţele care ne unesc şi pe care, de multe ori, uităm să le apreciem cum se cuvine”, a mai spus preşedintele.

În finalul declaraţiei de presă acesta a făcut din nou apel la populaţie să respecte măsurile impuse pentru limitarea pandemiei.

”Respectaţi, vă rog, dragi români, restricţiile impuse de autorităţi! Staţi acasă, pentru că doar aşa putem să ne protejăm sănătatea! Cu cât reuşim acum mai bine să ţinem sub control şi să limităm răspândirea coronavirusului, cu atât mai repede vom putea să revenim cu toţii la activităţile cărora le simţim acum lipsa! Ştiu că este greu, dar numai făcând aceste sacrificii vom câştiga lupta cu acest inamic extrem de periculos”, a încheiat preşedintele.

Sursa : news.ro

Fanatik.ro

Salvatorul SMURD care a intervenit cu elicopterul la accidentul propriului copil: "Plângea, dar...

Observator Antena 1

Alexandra, dispărută în Borșa, găsită de polițiști

Observator Antena 1

Filmari intime si scandaloase, facute publice! Ce facea Margherita in America😲 Mama ei o sa...

Spynews.ro

SUPEREXCLUSIVITATE. Margherita, show cu paparazzii Spynews! I-a înjurat și i-a agresat! Avem...

Spynews.ro

Val de critici la adresa lui Klaus Iohannis! ”Deschide plajele, iar Ministerul Sănătăţii...

AntenaSport

Iubita fotbalistului care s-a sinucis rupe tăcerea: "M-am dus până la baie şi am auzit...

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

NOUĂ artiști care și-au scos foștii parteneri de la follow

Zu TV

NOUĂ artiști care nu au călcat în viața lor la școală

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

Horoscop vineri, 29 mai 2020. O zodie se lovește de greșelile din trecut

Playtech.ro

Rețetă colivă. Cea mai simplă rețetă pentru coliva tradițională

Playtech.ro

BREAKING | Becali şi-a dat acordul pentru trei jucători. Mutări de ultimă oră realizate de...

Telekomsport.ro

DENISE RIFAI a rupt tăcerea! Adevăratul motiv pentru care a plecat de la Realitatea

Capital.ro

Liviu Vârciu și Jojo au fost la un pas de căsătorie. De ce au ajuns cei doi la cuțite....

Impact

O studentă la medicină face o avere arătându-și o parte mai puțin obișnuită a corpului....

Antena3.ro

Cea mai bună supă de pui din lume! Rețeta este foarte simplă: ce ingrediente cheie se folosesc

Voxbiz.ro

Care sunt, de fapt, piesele cel mai greu de inlocuit pe o Dacia Logan

Cars.ro

COVID-19. Avem voie să ne scăldăm în piscină sau mare? Specialiștii americani au răspuns

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro