Antena Căutare

Legea ANI si Codurile de procedura, votate de deputati. PSD+PC au sustinut adoptarea lor

Graba mare la Camera Deputatilor. Deputatii au aprobat, marti, la vot final, in calitate de prima Camera sesizata, proiectul privind Legea ANI, document retrimis Parlamentului de catre seful statului dupa ce Legislativul modificase actul normativ in urma unei decizii a Curtii Constitutionale. In favoarea legii s-au pronuntat 201 deputati, fiind inregistrat doar un vot "impotriva" si 11 abtineri. Proiectul privind Codul de procedura civila a fost adoptat la randul sau cu 213 voturi "pentru" si o abtinere, iar Codul de procedura penala, 212 voturi "pentru", un vot "impotriva" si trei abtineri.

Parlamentarii acestei camere hotarasera sa nu mai astepte ziua de miercuri pentru votul final la Legea ANI, Legea de abilitare a Guvernului sa emita ordonante in vacanta parlamentara si la Codurile de procedura civila si penala.

Pana si reprezentantii PSD+PC au anuntat ca vor sustine aceste pachete de lege. Pentru a intra in aplicare, noua lege ANI si codurile mai au de trecut un hop: cel reprezentat de Senat, care recent a a furnizat o surpiza neplacuta Puterii, anuland o buna parte din atributiile Agentiei Nationale de Integritate asa cum fusesera convenite de catre colegii deputati.

"Am avut o discutie cu liderii de grup si va propunem ca astazi la ora 17.00 sa dam un vot final pe cele patru proiecte de lege care sunt extrem de importante pentru noi ca tara, si vorbim de ANI, de Codul de procedura civila si Codul de procedura penala si Legea de abilitatare a Guvernului, urmand ca maine (miercuri - n.r.), de la 12.30, sa avem o sesiune de vot final in care sa supunem la vot ceea ce am discutat in cursul zilei de astazi si ceea ce mai discutam", a anuntat de la prezidiu presedintele Camerei, Roberta Anastase.

Ea a tinut sa le explice deputatilor ca ar bine sa se sa epuizeze "cat mai multe dintre proiectele de pe ordinea de zi" astfel incat saptamana viitoare sa fie descarcati si sa discute "numai rapoartele care vin la sfarsitul acestei saptamani" de la comisii.

Propunerea liderilor de grup, care potrivit presedintelui Camerei a fost luata prin consens, a fost adoptata de plen cu 74 de voturi "pentru", sase voturi "impotriva" si doua abtineri.

De altfel, grupul Aliantei PSD+PC a anuntat ca va vota in favoarea Codurilor de procedura civila si penala si a Legii ANI, pe motiv ca prevederile codurilor duc la cresterea increderii cetatenilor in justitie, iar forma Legii ANI asigura transparenta totala a declaratiilor de avere.

Deputatii Bogdan Ciuca, Mircea Dusa, Ciprian Nica si Florin Iordache au subliniat ca cele trei proiecte sunt foarte importante si conteaza la intocmirea raportului pe justitie al Comisiei Europene.

"PSD+PC sustine adoptarea celor doua Coduri. Grupul PSD+PC si-a facut treaba cu profesionalism si fara comanda politica. Sunt coduri moderne, si suntem foarte preocupati sa gasim solutii alternative la instantele de judecata", a afirmat Ciuca.

Social-democratul Florin Iordache a mentionat ca la Codul de procedura penala au fost aduse elemente de noutate cum ar fi introducerea judecatorului de Camera Preliminara care are rolul ca, in 10-15 zile, sa constate daca au fost indeplinite procedurile legale ale rechizitoriului procurorului. Iordache a aratat ca, astfel, durata proceselor va scadea.

"A disparut recursul ca si cale ordinara", a mai spus deputatul PSD, adaugand ca apar arestul la domiciliu si procedura expertizei.

"Aceste prevederi cresc increderea populatiei in justitie si dau un semnal ca Romania nu mai are nevoie de monitorizare pe justitie", a spus Florin Iordache, aratand ca Parlamentul si-a indeplinit rolul important de a legifera, Guvernul urmand sa vina cu cele doua legi pentru aplicarea Codului Penal cu Codul de Procedura Penala, precum si pentru aplicarea Codului Civil cu Codul de Procedura Civila.

In ceea ce priveste Legea ANI, Iordache a precizat ca a dorit sa existe o singura declaratie de avere si de interese si sa existe o totala transparenta a acestor declaratii.

Camera Deputatilor a adoptat deja , marti, pe articole, Codul de procedura civila, Legea ANI si dezbate la aceasta ora Codul de procedura penala.

Sebastian Vladescu: "In niciun caz, salariile din 2011 nu vor fi exact ca salariile din 2010"... CSAT: In 2011, Romania va trimite mai putini militari in teatrele de operatiuni internationale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat Luni, 04.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x