Antena Căutare

Legea lustratiei loveste PSD: 70% din pepiniera de cadre, sub semnul intrebarii

PSD risca sa piarda aproape 70% din totalul consilierilor locali actuali la viitoarele alegeri in cazul in care legea lustratiei va fi adoptata in acest an.

Initiativa, sustinuta in ultimele luni cu patos de catre parlamentarii democrat- liberali, loveste dur la 20 de ani de la revolutie tocmai in pepiniera de candidati social-democrati.
Cei care au avut functii de conducere in partidul fostului regim, secretari generali ai organizatiilor de comune sau alte functii locale in defunctul PCR nu vor mai putea candida la nici o functie la alegerile din 2012, fie ele locale, parlamentare sau europarlamentare. Simularile facute in Kisellef nr. 12 a pus pe ganduri conducerea social-democrata.

Cele mai pesimiste prognoze, care iau in calcul trecerea legii lustratiei prin Parlament in forma propusa de guvern, dau ca pierduti pentru partid circa 70% din actualii consilieri locali. De altfel, 75% din totalul consilierilor locali considerati lustrabili ar proveni de la acest partid, sfertul ramas putandu-se imparti intre PDL, PNL si restul partidelor neparlamentare.

Cum legea a primit deja raport favorabil din partea comisiilor de specialitate, iar adoptarea sa in Parlament nu constituie o problema pentru actuala majoritate, PSD mai dispune doar de doi ani pentru a-si completa baza de cadre care va fi afectata de tsunami-ul lustratiei. Pana atunci, social-democratii isi pun sperantele in Curtea Constitutionala si in actuala Constitutie, acolo unde dreptul oricarui roman de a candida la o functie publica nu este ingradit de existenta principiului lustratiei.

Parlamentarii social-democrati se tem insa ca demersul PDL din prezent ar reprezenta numai un antrenament al actualei puteri inainte de alegerile locale. Temerile social-democrate privesc un alt demers PDL, cel al revizuirii Constitutiei, pe al carui text democrat-liberalii ar putea sa intervina pentru a introduce si reglementari legate de lustratie.

In cazul in care pana la alegerile locale Constitutie ar fi revizuita adoptata in parlament, inclusiv cu interrdictiile presupuse de lustratie, PSD ar deveni principala victima a demersurilor democrat-liberale. De altfel, disponibilitatea actualei majoritati parlamentare de sustinere a adoptarii legii lustratiei loveste crunt interesele electorale si financiare ale PSD pe termen mediu si lung.

Potrivit simularilor interne efectuate la cererea secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, partidul risca sa fie declarati ca lustrabili circa 70% din numarul de consilierilor locali la nivel national, sustin surse social-democrate. In cel mai fericit caz, care presupune ipoteza destul de putin probabila a indulcirii criteriilor lustrabile prin acceptarea unor amendamente ale Opozitiei in plenul Parlamentului, social-democratii risca o hemoragie de doar 40% din totalul consilierilor locali de care dispun in prezent.

PSD estede altfel partidul care ar avea de suferit cel mai mult in urma aplicarii acestei legi, comparativ cu restul adversarilor sai directi, PDL si PNL. Social-democratii se pot "lauda" ca au in randurile lor circa 75% din numarul total de consilieri locali care vor cadea sub incidenta prevederilor legii lustratiei.

In cazul in care principiul lustratiei se va regasi si in textul revizuit al Constitutiei, conducerea social-democrata se asteapta ca dupa adoptarea legii, cea mai mare parte a consilierilor locali lustrabili sa paraseasca treptat partidul constienti ca nu mai au sanse sa fie pusi pe listele de candidati la viitorul scrutin electoral, sustin sursele citate.

Consilierul local reprezinta, alaturi de primar, coloana vertebrala a mecanismului PSD in timpul campaniilor electorale. Ei sunt cei care pot mobiliza electoratul intr-o comuna in favoarea unui candidat parlamentar sau europarlamentar si tot ei contribuie cu bani grei la pusculita de partid pentru a finanta campaniile electorale.

Constienti de acest risc, parlamentarii social-democrati s-au opus din rasputeri in comisiile parlamentare trecerii proiectului lustratiei in formula dorita de guvern. Cum insa liberalii, vechi sustinatori ai acestui principiu, s-au aliat in aceasta privinta cu reprezentantii puterii, pesedistii s-au trezit izolati in comisiile juridice. In prezent, procedural, nu le-au mai ramas decat sa apeleze la Curtea Constitutionala in speranta unei decizii de neconstitutionalitate.

In paralel, in numai doi ani, conducerea social-democrata tebuie sa gaseasca preventiv candidati credibili si capabili sa-si suporte costul propriilor campanii electorale pentru a nu suferi o infrangere drastica la viitoarele alegeri locale.
Aflat in opozitie si cu datorii de ordinul milioanelor de euro dupa recentele campanii, PSD mizeaza pe atragerea de sange nou in partid.

In data de 2 mai, liderul Victor Ponta va oferi carduri de militanti pentru 3000 de tineri care au semnat adeziunile la partid. Cardurile, care vor oferi si reduceri pentru noii
membri de partid in unele magazine si restaurante si chiar filme si teatre, au insa si un revers al medaliei.

Potrivit unor surse sociale democrate, in urmatoarele luni este de asteptat ca Dragnea sa vina cu un regulament intern care sa puna la punct obligatiile membrilor de partid inclusiv regimul cotizatiilor. Plafonul de cotizatii va creste pentru a permite adunarea de fonduri mai substantiale la trezoreria de partid in care in prezent cam sufla vantul datoriilor.

In prezent, un simplu membru PSD plateste o cotizatie lunara de un leu sau de doi lei in functie de filiala. Comparativ, la PDL un simplu membru scoate din buzunar 5 lei pe luna, iar la PNL, 2,5 lei. In functie de postul detinut in partid sau de demnitatea publica obtinuta, social-democratii sunt siliti sa dea la PSD un anumit procent din indemnizatia primita pentru functia castigata cu sprijinul politic al partidului.

Astfel, liderii de organizatii judetene platesc o cotizatie de 10% din salariul lor. Tot 10% trebuie sa dea si primarii, viceprimarii, presedintii Consiliilor Judetene. Consilierii locali au stabilit un procent de 5%, iar la consilierii comunali cotizatia este 5 lei.

Potrivit proiectului de buget intern pe 2010, PSD spera sa incaseze din cotizatii 14 milioane de lei si alte 5 milioane din donatii. 3,7 milioane ar urma sa vina din alocatiile bugetare, iar 350.000 de lei din surse proprii.

Datoriile reesalonate ale PSD sunt estimate in acest an la 15 milioane de lei, cheltuielile cu salariile la aproape 2 milioane de lei, chiria pentru sedii si utilitatile la 3 milioane, iar deplasarile interne si internationale la 100.000 de lei.

Vremuri grele: Camera Deputatilor da peste 100.000 de lei pe hartie igienica... Patru judecatoare de la ICCJ, audiate la DNA in dosarul "Voicu"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x