Catalin Predoiu a pasat initierea acestui demers procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, care insa nu a dat nici un raspuns acestei solicitari. Prin urmare, ieri, senatorii puterii au incercat si au reusit sa il apere pe fostul primar Adriean Videanu de a fi obligat sa dea explicatii in fata comisiei de ancheta. Demersul lor de protejare a lui Videanu a fost chiar explicat clar de liderul grupului PDL, Cristian Radulescu.
"Aceasta comisie, in mod sigur, va starni doar un nor de praf si, in urma acestui nor, nu se va sti care este adevarul, ci doar se va discuta ca cineva a luat niste bani. (...) Avem bunavointa pentru aflarea adevarului, dar nu cu pretul de a arunca praf peste cineva care nu merita acest lucru. Se pot afla date oficiale si pe alta cale, dar fara sa cream un scandal public cuiva care nu merita", a pledat Radulescu.
Pornind de la aceasta idee, pedelistii s-au opus categoric ideii de comisie de ancheta si au cerut retragerea acestui punct de pe ordinea de zi. In demersul de a-l apara pe colegul lor Videanu de o investigatie pe acest subiect, pedelistii au ajuns chiar sa condamne ideea de comisie de ancheta, un atribut al Parlamentului, pe teoria ca ar fi vorba despre "un stil de lucru militienesc".
Replica opozitiei a punctat in primul rand faptul ca, in doua din tarile europene in care concernul Daimler AG a vandut autobuze, parlamentele nationale au facut comisii care au anchetat aceste afaceri, iar apoi faptul ca obiectul comisiei de ancheta nu este fostul primar Videanu, ci conditiile in care anumite institutii din Romania au incheiat contracte cu concernul Daimler, acuzat ulterior de Departamentul de Stat al SUA ca a dat mita in mai multe tari europene pentru a parafa afacerile.
Undeva la mijlocul acestor abordari s-a situat UDMR, senatorul Verestoy Attila sustinand ca reprezentantii Uniunii nu au nimic impotriva infiintarii comisiei, dar ca, mai intai, considera necesar sa se astepte un termen de 30 de zile pentru a vedea daca Parchetul General are o reactie fata de solicitarea lor. Tocmai in acest sens, Verestoy a cerut, si plenul a adoptat prin vot, ca stenograma discutiei din Senat sa fie trimisa catre procurorul general Codruta Kovesi si catre ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.
In lipsa unui raspuns de la procurorul general, a sustinut Verestoy, UDMR va fi de acord cu infiintarea comisiei. Votul dat pentru renuntarea la infiintarea comisiei de ancheta a fost unul foarte strans: 51 de voturi pentru renuntare si 49 pentru infiintare.
Citeste si Jurnalul!
Foto: Jurnalul