Antena Căutare

PSD si PNL, sanse sa controleze CCR prin impunerea unor noi judecatori in Parlament

PDL risca sa nu reuseasca sa instaleze nici un reprezentant propriu ca judecator la Curtea Constitutionala in cele doua posturi care revin celor doua camere ale Parlamentului.

PSD, prin Valer Dorneanu si PNL, prin Teodor Melescanu au sanse mari sa rastoarne, cu aportul parlamentarilor UNPR, calculele democrate liberale de obtinere a controlului Curtii Constitutionale prin crearea unei noi majoritati in randurile judecatorilor acestei institutii.

Deocamdata PSD isi disputa cu presedintele Camerei, Roberta Anastase valabilitatea votului dat de deputati in plen in favoarea propunerii lor, Valer Dorneanu.

In paralel, la Senat, pedelistii au reusit miercuri, cu chiu cu vai, sa amane votul pentru reprezentantul acestui for dupa asumarea angajarii raspunderii, alarmati de faptul ca in comisia juridica, candidatul lor, Antoanella Motoc, nu a obtinut nici un vot favorabil, in timp ce liberalul melescanu a primit aviz favorabil cu 5 voturi "pentru" si trei abtineri.

Daca PSD si PNL reusesc sa profite cu succes de tulburarile din cadrul partidelor de guvernamant cauzate de masurile de austeritate, este posibil ca majoritatea in Curtea Constitutionala sa fie dominata de reprezentantii Opozitiei, cu un raport de 5 la 4 judecatori.

De la planuri, la realitate
Unul din obiectivele PDL, revocarea presedintelui Senatului si prin asigurarea controlului asupra Curtii Constitutionale, este pe cale sa nu se mai materializeze. Doua din cele trei posturi de judecatori care vor fi vacantate in luna iunie risca sa cada in mainile Opozitiei pe fondul lipsei de disciplina aparute in randurile majoritatii parlamentare, provocata de masurile de austeritate impuse de premierul Boc parlamentarilor Puterii.

Daca in cazul mandatului care revine Presedintiei, Parlamentul nu are nici o influenta in numirea sa, PDL planuia obtinerea celorlalte doua mandate pentru proprii oameni, cu aportul voturilor UDMR si ale grupului UNPR.

In cazul in care intentiile democrat-liberalilor ar fi incununate de succes, actuala putere ar obtine majoritatea la nivelul CCR, acolo unde UDMR si PDL au deja fiecare un reprezentant, in persoana lui Augustin Zegrean si respectiv, Valentin Zoltan Puskas.

Dorneanu, prima lovitura. UNPR si UDMR l-au lasat din brate pe Minea
Socotelile de acasa nu s-au potrivit insa cu cele din targ. Propunerea PSD pentru judecatorul desemnat de Camera
Deputatilor, social-democratul Valer Dorneanu a intrunit, cu concursul unor deputati UNPR si UDMR, 161 de voturi, iar rivalul sau propus de PDL, Stefan Minea, doar 123 de optiuni favorabile, iar in prezent rezultatul votului este subiectul unei aprigi dispute intre cele doua partide.

Articolul continuă după reclamă

Presedintele Camerei, Roberta Anastase invoca necesitatea intrunirii unei majoritati absolute, de 168 de voturi, pentru instalarea noului judecator numit de acest for legislativ. In replica, PSD ameninta cu demiterea lui Anastase si aduc in discutie o decizie a Curtii Constitutionale potrivit careia, un judecator al acestei institutii este ales cu votul majoritatii deputatilor prezenti cu conditia sa se intruneasca cvorumul legal de lucru in plen.

Nervi la Senat. Antoanella Motoc, nici un vot din partea senatorilor juristi
Treburile nu stau mai bine pentru PDL nici la Senat. Liberalul Teodor Melescanu a fost validat in comisia juridica ca propunere pentru postul de judector numit de aceasta camera cu 5 voturi pentru si trei abtineri. In schimb, Antoanella Motoc, propusa de PDL nu a intrunit nici un vot pentru candidatura sa.

Confruntati cu scenariul alegerii unui singur candidat validat de comisie, democrat-liberalii au apelat la diferite tertipuri procedurale pentru amana votul in plen si intr-un final au si reusit. Au apelat la regulament, au provocat mai multe pauze de consultari pentru a tatona intentiile de vot ale UNPR si UDMR, au acuzat nefunctionarea sistemului de vot electronic, ca in final, Senatul sa decida, cu 56 de voturi "pentru", opt abtineri si 50 de voturi "impotriva", sa respinga ordinea de zi
a sedintei care includea, la primul punct, alegerea unui judecator la Curtea Constitutionala.

PDL, pus la colt de pretentiile UDMR si UNPR
Potrivit unor surse parlamentare democrat-liberale, scurtul ragaz va fi folosit de liderii de grup penztru a negocia cu UDMR si UNPR sprijinul pentru alegerea propriului candidat. Reprezentantii celor doua formatiunii politice cauta sa profite de situatia delicata a PDL pentru a exercita noi presiuni asupra acestora, cerand noi functii si reprezentari in comisiile Senatului, sustin sursele citate.

In urma votului, liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a acuzat intreg grupul PDL ca a votat impotriva ordinii de zi care includea alegerea unui judecator la Curtea Constitutionala.
In replica, vicepresedintele Senatului, democrat-liberalul Alexandru Peres a mentionat ca introducerea pe orinea de zi a acestui punct s-a facut fara ca acest lucru sa fie discutat anterior de Biroul Permanent.

"Sa nu ne speriem. Am mai avut institutii care au functionat intr-o situatie de avarie", a mentionat senatorul, amintind ca Senatul trebuie sa aleaga un judecator pana la data de 7 iunie.

El a sustinut ca un vot in aceasta privinta va putea fi dat de Senat luni, inaintea sedintei comune in care Executivul urmeaza sa isi asume raspunderea in Parlament. Surse parlamentare democrat-liberale ne-au declarat ca se cauta folosirea acestui rapgaz pentru a readuce la ascultarea parlamentarii UNPR si ase asigura de sprijinul senatorilor UDMR pentru propriul candidat.

Pe de alta parte, presedintele Comisiei juridice, Toni Grebla (PSD), a aratat ca parlamentarii puterii isi asuma, prin votul lor, intreaga responsabilitate pentru incercarea aruncarii tarii intr-un haos institutional. El a sustinut ca amanarea pentru ultima secunda a alegerii unui judecator la CC arata ca reprezentantii puterii sunt interesati numai de plasarea si pastrarea unor oameni in functii.

Senatorul PSD a atentionat ca raportul redactat de Comisia juridica a fost semnat de toti membrii comisiei si ca acest document nu are nimic de a face cu tendinta de a nu lua in dezbatere problema numirii unui judecator la CC.

"Intram intr-o situatie absolut penibila. Ne permitem oare riscul sa nu avem o discutie si sa nu transam prin vot aceasta problema?", a spus si presedintele Senatului, Mircea Geoana, care i-a atentionat pe senatori ca in data de 7 iunie expira mandatul judecatorului la Curtea Constitutionala desemnat de Senat.

PSD+PC si PNL ataca Guvernul cu doua motiuni de cenzura: cate una pentru fiecare lege asumata... Basescu a retrimis Parlamentului legea ANI...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x