Live acum
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Scandal in Coalitie! UDMR a inghitit varianta PDL de Parlament unicameral

Un nou scandal pe tema sistemului electoral incinge coalitia. UDMR a anuntat oficial ca nu accepta varianta PDL privind Parlamentul unicameral si revizuirea Constitutiei si ca nici nu doreste sa negocieze scaderea numarului de parlamentari. Cu toate acestea, Kelemen Hunor a precizat, dupa sedinta grupurilor parlamentare reunite ale UDMR, ca Uniunea a fost nevoita sa accepte sistemul uninominal.

"Concluzia grupurilor reunite a fost ca noi pastram sistemul electoral actual si numarul de parlamentari, sistemul proportional nu este un sistem perfect, dar este un sistem care asigura reprezentare proportionala, numai asa vom putea sustine comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare", a precizat Kelemen Hunor dupa sedinta grupurilor parlamentare reunite ale UDMR.

Potrivit lui Kelemen Hunor, UDMR dorea un sistem electoral mixt, dar fara sustinerea partenerilor de coalitie acest lucru nu poate fi realizat, asa ca ramane actualul sistem uninominal.

"Noi am sustinut sistemul electoral mixt, dar alta cale nu vad, ramane actualul sistem uninominal, cu hazardul lui, noi doream un sistem electoral mixt, dar fara sustinerea partenerilor nu se poate realiza acest lucru", a mai spus liderul UDMR.

Liderul UDMR a adaugat ca legile electorale trebuie sa ramana asa cum sunt, deoarece nu au pot fi modificate pana la sfarsitul anului, iar UDMR nu este de acord sa se schimbe sistemul cu noua luni inainte de alegeri.

"In privinta comasarii alegerilor, vom lua o decizie luni daca vom merge pe asumare sau vom intra pe un proiect de lege, dar probabilitatea sa venim cu asumarea este mare si eu sustin aceasta varianta, pentru ca trebuie finalizata aceasta discutie despre comasare, trebuie sa stie fiecare formatiune politica cum se pregateste pentru alegeri, pentru mai sau pentru noiembrie. Cred ca asumarea raspunderii va fi solutia aleasa", a mai spus Kelemen Hunor.

Sursa: Antena3

Foto: Intactimages

Recomandari