- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Presedintele Traian Basescu amana primirea scrisorilor de acreditare a ambasadorului Olandei in Romania, fara a exista o explicatie din partea Palatului Cotroceni, scrie Jurnalul.ro. Ambasadorul Johannes Hendrik Matteus von Bonzel este deja la post din decembrie anul trecut.
Nu exista o „norma" in durata asteptarii, dar cutuma in lumea diplomatiei este ca acreditarea in tara-gazda se face intr-un termen de maximum 60 de zile. In ultimii ani, nu a existat o depasire a acestei durate de la sosirea la Bucuresti a ambasadorului numit si primirea oficiala la Presedintie.
Problemele reprezentarii oficiale a Olandei in Romania, intr-un moment tensionat intre cele doua tari din cauza „Schengen", se adauga la „razboiul declaratiilor" declansat de oficialii de la Bucuresti. Pozitia Olandei, dar si cea a Finlandei erau deja clare: ele se opuneau intrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen. Eforturile Romaniei de a convinge ca sunt indeplinite conditiile de aderare la spatiul european de libera circulatie nu au reusit.
Drept raspuns, la Bucuresti s-a reactionat cu miscari considerate naive si chiar primitive. Autoritatile vamale si fiscale romanesti „descopera" in septembrie 2011 ca bulbii de lalele din Olanda au purici.
Nici la inceputul acestui an, Olanda nu si-a schimbat pozitia, Romania si Bulgaria fiind obligate sa mai astepte verdictul pana la o noua reexaminare. Traian Basescu declara: „Am remarcat abuzul Olandei. Imi pare rau. Nu Albita e poarta de intrare a tigarilor, a alcoolului si a drogurilor. Si nu Romania, din neputinta, a legalizat prostitutia, nu Romania a legalizat consumul de droguri". Nominalizarea Portului Rotterdam era mai mult decat transparenta ca si atacul la adresa Olandei.
Raspunsul Olandei a fost in limitele normelor diplomatice: „Orice guvern al unui stat UE are dreptul sa prezinte in maniera pe care o considera potrivita concluziile Consiliului European".
foto: Intact Images