UPDATE 19.00: Vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii, procuror Oana Schmidt-Haineala, a anuntat ca joi va avea loc o intalnire de lucru privind procedura de selectie a procurorului general si a procurorului sef al DNA, care sa corespunda exigentelor cerute de lege si de Comisie Europeana. Potrivit Mediafax, vicepresedintele CSM a declarat presei, dupa sedinta de marti a CSM, ca plenul, cu majoritate de voturi, si-a insutit unele dintre observatiile Directiei legislatie a Consiliului.
Membrii CSM au pus in discutie faptul ca aceasta procedura ar trebui sa fie la fel cu cea de selectie a conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cand in fata Consiliului au venit candidati si au fost selectati in urma interviurilor. Astfel, potrivit articolului 125 din Constitutie, propunerile de numire, precum si promovarea, transferarea si sanctionarea judecatorilor sunt de competenta Consiliului Superior al Magistraturii, in conditiile legii sale organice. CSM propune presedintelui Romaniei numirea in functie a judecatorilor si a procurorilor, cu exceptia celor stagiari, in conditiile legii. Cel care face propunerile catre CSM de numire a procurorilor este ministrul Justitiei, membru al Executivului, CSM putand da un aviz consultativ si nu unul conform, apoi presedintele Romaniei decide daca emite decretul de numire.
Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, fost membru al CSM, a declansat procedura de numire a procurorului sef al DNA si a procurorului general al Romaniei, ceea ce a atras o serie de critici din partea unor membri ai Consiliului, desi este atributul exclusiv al ministrului de a face aceste propuneri.
Membri CSM spun insa ca procedura de selectie ar fi netransparena, ca respingerea candidaturilor nu poate fi contestata in instanta, ceea ce ar ingradi dreptul la justitie. Pana la aceasta procedura, declansata de marti, niciodata nu au fost contestatii fata de propunerile facute de ministrii Justitiei.
Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat, potrivit unui comunicat difuzat dupa intalnirea cu premierul Victor Ponta, ca pentru atingerea de catre Romania a obiectivelor MCV este deosebit de important ca numirea procurorului general si a sefului DNA sa fie derulata "corect si transparent".