Antena Căutare

Votul uninominal, blocat in compensare

UDMR nu accepta „ciudatenia” propunerii PDL: jumatate din colegii cu doi parlamentari, jumatate cu doar unul.

Discutiile privind varianta de uninominal in baza caruia vor fi alesi urmatorii parlamentari anul viitor se afla intr-un impas in coalitie, singurul principiu pe care s-au pus de acord reprezentantii puterii fiind principiul „castigatorul ia totul".

Modul insa in care se va face distribuirea „resturilor" de voturi si atribuirea mandatelor aferente nu intruneste consensul tuturor partidelor, PDL propunand o compensare pentru o treime din numarul total de mandate, ceea ce ar face ca jumatate din colegii sa fie reprezentate de doi parlamentari, iar cealalta jumatate de doar unul singur, varianta gasita ca nesatisfacatoare de catre UDMR, care isi mentine dorinta de compensare „pe lista nationala".

Proiectul PDL pleaca de la premisa organizarii de alegeri pentru un numar de 300 de mandate de parlamentar, ceea ce presupune o aplicare a rezultatelor referendumului national din 2009 desi deocamdata nici o lege de reducere a numarului de alesi de la 471 la 300 nu a fost adoptata de Legislativ.

Astfel, PDL, potrivit documentului citat de Mediafax care preia Pro TV, propune ca alegerea parlamentarilor sa se faca uninominal, intr-un tur, fiind vorba despre 300 de alesi, care vor reprezenta insa 200 de colegii nationale. Prin urmare, 200 dintre alesi ar fi desemnati castigatorii cu cele mai multe voturi din colegii, eliminandu-se astfel riscul ca un castigator sa ramana acasa in detrimentul unuia de pe locul doi sau chiar trei, asa cum s-a intamplat in 2008.

Restul de 100 de mandate ar fi acordate prin compensare, adica vor fi impartite partidelor politice, in functie de scorul national obtinut in alegeri. Mandatele nu vor fi atribuite insa in baza unor liste intocmite la nivel national, ci candidatilor partidelor care s-au clasat pe locul al doilea in colegii. De exemplu, daca scorul politic al unui partid ar fi de 50%, acesta va primi 50 de mandate. In ordinea descrescatoare a voturilor obtinute, primii 50 clasati pe locul al doilea din partidul respectiv vor intra si ei in Parlament.

Modul in care PDL propune sa se faca aceasta compensare, coroborat cu reducerea numarului de mandate la 300, ar face ca, in practica, cei 100 de parlamentari care obtin mandat prin compensare sa „imparta" acelasi colegiu cu castigatorul de drept al colegiului, cel care a obtinut cele mai multe voturi la alegeri. Informatia a fost confirmata de deputatul PDL Razvan Mustea.

Articolul continuă după reclamă

PDL respinge ideea unei liste nationale si doreste ca aceasta redistribuire a mandatelor sa se faca in ordinea numarului de voturi obtinute, adica pierzatorii cu cel mai mare numar de voturi sa intre in Parlament pe acele locuri ale partidului care l-au reprezentat in alegeri", a spus Mustea luni, dupa sedinta partidului. Deputatul PDL a admis ca, prin compensare, poate aparea aceasta situatie ca un colegiu sa fie reprezentat de doi parlamentari.

UDMR contesta exact aceasta propunere de compensare a PDL, reprezentantii Uniunii mentinandu-si propunerea de compensare pe o lista nationala. Deputatul Seres Denes, reprezentantul Uniunii in comisia care discuta legile electorale, spune pentru Jurnalul National ca este inacceptabil pentru UDMR ca un colegiu sa fie reprezentat de doi parlamentari, in timp ce alte colegii vor avea un singur parlamentar. „Este o varianta a lor, netransata, noi ne-am prezentat si ne mentinem optiunea privind compensarea pe o lista nationala. E inacceptabila pentru noi varianta PDL, ar fi doi parlamentari care impart acelasi colegiu si unii care au un singur colegiu. Acum patru ani am vrut, prin uninominal, sa legam parlamentarul de un colegiu, si acum ce facem? Impartim un colegiu la doi parlamentari? Nu putem accepta aceasta numai de dragul coalitiei", spune Seres.

In schimb, deputatul UNPR Eugen Nicolicea spune ca, deocamdata, nu a auzit despre acest sistem de compensare propus de PDL, singurul principiu comunicat fiind cel „castigatorul ia totul", cu care reprezentantii UNPR sunt de acord.

Despre acest tip de uninominal, presedintele Asociatiei ProDemocratia, Cristian Parvulescu, spune pentru Jurnalul National ca nu se mai poate numi uninominal pur si ca este o varianta „putin ciudata, o incercare a PDL".

Problema care se pune este disproportia, premiaza partidul care obtine majoritatea relativa. PDL spera ca aceste 2/3 majoritare sa le asigure majoritatea in Parlament. In privinta reprezentarii unui colegiu de doi parlamentari si a altuia de un singur parlamentar, pot aparea contestatii, fie politice, fie la Curtea Constitutioanala", spune Parvulescu.

Presedintele APD apreciaza ca cel mai corect tip de uninominal din punct de vedere al reprezentarii este sistemul mixt german, uninominal combinat cu compensare pe liste, adica sistemul sustinut de UDMR.

Sursa: Jurnalul National

Foto: Intactimages

PDL pregateste UDMR un nou model de reorganizare teritoriala, dupa harta din anii '60... Gyorgy Frunda: "Macovei vrea o puscarie pentru toata Romania"...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x