Tradițiile în cultura română sunt puternic înrădăcinate, fiind transmise din generație în generație și păstrându-se chiar și în societatea de astăzi. Unele dintre cele mai îndrăgite sunt cele corelate cu sărbătorile, mai ales cu sărbătorile Pascale.
Ce este „Focul morților” din Săptămâna Mare. Obiceiul este unul foarte vechi
Paște este cea mai importantă sărbătoare religioasă din calendarul creștin-ortodox. Pe lângă obiceiurile sacre, creștinii români respectă și multe tradiții laice în această perioadă.
Citește și: Originea tradițiilor de Paște. De unde provin de fapt unele tradiții și obiceiuri pascale
Una dintre ele este „Focul morților”, un ritual păstrat încă din cele mai vechi timpuri. Conform Orbservatornews.ro, acesta este menit să aducă lumină sufletelor celor decedați.
„Focul morților” are loc în Săptămâna Mare, înainte de Înviere. Este un ritual pe care adesea oamenii mai ales în zona rurală îl respectă în Joia Mare, însă poate fi făcut în orice zi din Săptămâna Patimilor.
După ce se face curățenia generală, oamenii se apucă de gătit, dar înainte de asta se asigură că au făcut curățenie și în curte și au pornit „Focul morților”. Prin aprinderea acestuia vor face lumină celor trecuți în neființă.
„În Săptămâna Mare adunăm ultimele vreascuri, ultimele frunze uscate de prin grădină, din jurul casei, din curte, şi facem trei focuri, pentru alungarea spiritelor rele”, spune Ecaterina Hulea, din satul Odaia Manolache, județul Galați.
După aprinderea acestui foc, Ecaterina se îndreaptă către bucătărie pentru a pregăti pasca, pe care o prepară după rețeta mamei sale:
„Umplutura pentru pască înseamnă brânză de vacă proaspătă, ouă, zahăr şi stafide. Am mai pus o coajă de lămâie şi umplutura va fi foarte bună. Am avut ce învăţa de la mama mea, şi probabil, mi-a lăsat acest dar, acest har de a duce mai departe tradiţiile strămoşeşti.”
Femeia le explică celor mai tineri din familie semnificația bucatelor tradiționale de Paște: „Ceea ce facem noi pentru masa de Paşte sunt nişte simboluri foarte importante. Pasca, mielul şi vinul înseamnă sacrificiul Domnului Nostru Iisus Hristos.”
Creștinii mănâncă pască în noaptea de Înviere, după ce a fost sfințită de preot.