Antena Căutare

Schimbarea la față 2024. Ce semnificație are și ce tradiții se respectă în această zi

Schimbarea la față este printre sărbătorile respectate de creștini cu strictețe. Aceasta este notată în calendarul creștin-ortodox cu cruce roșie.

Galerie
Schimbarea la față a Domnului are o semnificație tainică | Shutterstock, YouTube

Schimbarea la față se prăznuiește pe data de 6 august. În 2024, această sărbătoare pică marțea. De asemenea, este și momentul de început al toamnei, potrivit culturii populare.

Schimbarea la față 2024. Ce semnificație are această sărbătoare creștină

Schimbarea la față are o semnificație profundă în mentalitatea creștină, reprezintă vederea lui Dumnezeu și transfigurarea omului. Iisus s-a îndumnezeit încă din timpul vieții. Apostolii Mântuitorului, aflați pe muntele Tabor, au fost martorii acestui eveniment. Atunci s-au convins că Iisus nu este doar un proroc al Domnului, ci chiar Fiul Său.

Citește și: Cea mai puternică rugăciune pe care să o citești în Postul Maicii Domnului 2024. Îți curăță sufletul și face minuni

Articolul continuă după reclamă

Potrivit unei surse, această sărbătoare datează încă de la începutul secolului IV, când Împărăteasa Elena a zidic o biserică pe muntele Tabor.

Schimbarea la față apare pentru prima dată în înscrisuri la jumătatea secolului V.

Pe muntele Tabor, pe când Iisus se ruga, apostolii, doborâți de somn, tresar deodată la o privelişte nemaivăzută: chipul Mântuitorului s-a făcut altul, faţa Lui strălucea ca soarele, iar hainele I se făcuseră albe.

Dar asta nu este tot, imediat observă un lucru şi mai neobişnuit: în această lumină, doi bărbaţi, Moise și Ilie, stau de vorbă cu Iisus despre patima şi moartea Sa în Ierusalim.

Schimbarea la față este cunoscută și ca Obrejenia. Această denumite vine din slavonă și înseamnă schimbare sau transformare. Aceeași denumire o are și în greacă, Metamorphosis.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Citește și: Obiceiuri și superstiții în Postul Sfintei Marii 2024. Ce rugăciune puternică se spune în această perioadă

Tradiții și superstiții de Schimbarea la față 2024

De „Dumnezeiasca Înfrumusețare a lui Hristos”, cum o numea Sfântul Antim Ivireanul, românii respectă anumite tradiții cu sfințenie.

Deoarece Schimbarea la față marchează și începutul toamnei, se spune că nu mai este voie la scăldat în ape curgătoare, precum nici să se spele rufele la râu. De asemenea, este și momentul în care târâtoarele intră la iernat, frunzele încep să-și schimbe culoarea, iar iarba nu mai crește. Nici animalele nu se mai scaldă.

Potrivit sursei menționate anterior, cei care nu respectă această sărbătoare se vor usca și se vor îngălbeni ca florile.

Totodată, cei care spală haine în ziua respectivă vor avea parte de păduchi și ploșnițe.

Tinerele care își spală părul în această zi riscă să nu le mai crească.

De asemenea, este de preferat să nu pleci la drum, deocarece te-ai putea rătăci. Nu este bine nici să muncești pentru că te-ai putea alege cu mutilări pe viață.

Citește și: Cine a fost Sfântul Mucenic Foca. Ce superstiții au românii în această zi

Cei care vor consuma struguri nesfințiți înainte de Schimbarea la față vor avea dureri de burtă.

Cei care nu-și văd umbra capului la răsăritul soarelui în ziua respectivă se spune că își vor găsi sfârșitul până la finalul anului.

De asemenea, nu este bine să te cerți cu nimeni și este indicat să te împaci cu oricine ai avut dispune, pentru a nu ține vrajba până la finalul anului și pentru a nu fi mustrat tot anul.

Odată cu Schimbarea la față este bine să nu se mai doarmă afară.

Dacă în Ziua Schimbării la faţă vremea este frumoasă și însorită, toamna va fi una roditoare şi plină de belșug. Dar dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă.

În această zi se pot gusta boabele de struguri, chiar dacă nu sunt coapte. Potrivit tradiţiei populare, au un rol vindecător şi se spune că vindecă intestinele sensibile.

După data de 15 august nu se mai culeg plante medicinale.

Potrivit tradiției, icoana Schimbării la față trebuie să fie prima realizată de orice iconar. Se spune că prima icoană din lume, scrisă de înşişi Sfinţii Apostoli, ar fi fost reprezentarea Schimbării la faţă.

Femeile însărcinate care respectă această sărbătoare vor avea o naștere ușoară.

Celor care se roagă în ziua respectivă li se vor îndeplini dorințele.

De asemenea, cei vii nu trebuie să-i uite pe cei morți. Astfel că, în ziua de 6 august se dă de pomanp în amintirea sufletelor celor adormiți.

Ce se dă de pomană de Schimbarea la față

În ziua de 6 august, de Schimbarea la față, credincioșii dau de pomană fructe de sezon, colivă, preparate din pește și alte produse de post, fiind o sărbătoare din timpul postului Adormirii Maicii Domnului. În ziua respectivă este dezlegare la pește, ulei și vin.

Înainte de a împărți produsele, acestea trebuie sfințite de preot.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce se face și, mai ales, ce nu se face în ziua de 20 iulie

Rugăciunea de Schimbarea la față a Domnului

„Doamne Iisuse Hristoase mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi. La ceas de mare sărbătoare, te rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza Tatălui Tău, trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu.

Schimbarea Ta la față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că viața mea va fi în continuare un coșmar.

Ajută-mă, Doamne Hristoase, să mi se împlinească și marea mea dorință (numește dorința). Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de răzbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie. Amin!”

Ultima declarație a lui Teodosie care i-a înfuriat pe români. Are legatură cu fumătorii... În ce zile nu se spală și nu se fac treburi casnice în august 2024. Sunt trei mari sărbători în această lună...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Mireasa sezonul 10, 9 septembrie 2024. După gala de vineri, băieții au fost în stare de șoc: Tremur!
Mireasa sezonul 10, 9 septembrie 2024. După gala de vineri, băieții au fost în stare de șoc: Tremur! Luni, 09.09.2024, 15:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x