Antena Căutare

Unde se află moaștele Sfântului Andrei, Ocrotitorul României. Unde se pot ruga creștinii pentru sănătate

Moaște Sfântul Andrei în București 30 noiembrie. Astăzi este sărbătorit Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României! Află în rândurile de mai jos unde în țară sunt depuse părticele din moaștele Apostolului.

Galerie
Sfântul Andrei, Ocrotitorul României, este prăznuit pe 30 noiembrie, în fiecare an. | Hepta.ro/Shutterstock.com

Sfântul Andrei este numit ”Cel întâi chemat”, adică primul ucenic al lui Ioan Botezătorul, care i-ar fi recomandat să-l urmeze pe Iisus.

Sfântul Andrei a murit ca martir în Patras. Deși nouă ne este cunoscută tradiția care afirmă că Apostolul Andrei a murit pe o cruce în formă de X, se susține că această tradiție datează din secolul al XIV-lea. Sfântul Andrei a fost fratele Sfântului Apostol Petru și ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul și a fost prima persoană chemată la slujirea apostolească și primul dintre Apostoli care a vestit că Hristos este Mesia.

Citește și: Spitalele din București care vor acorda asistență de Sfântul Andrei și 1 Decembrie. Unde poți apela la ajutor

Părticele din moaștele Sfântului Apostol Andrei se păstreaza în mai multe locuri din România și în afara țării

Articolul continuă după reclamă

În țara noastră: Pestera Sfantului Andrei (situata la 59 km de Constanta, in padurea de langa localitatea Ion Corvin), biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Targul Neamt, catedrala arhiepiscopala din Galati, biserica "Sfantul Apostol Andrei" din Oradea, manastirile Neamt, Secu, Hurezi, catedrala episcopala din Giurgiu si la Paraclisul cu hramurile "Invierea Domnului", "Icoana Maicii Domnului - Prodromita" si "Sfantul Ioan Gura de Aur" din apropierea santierului Catedralei Mantuirii Neamului.

În afara țării noastre: Catedrala rusa din Celiabinsk, biserica din Gabrovo (Bulgaria), biserica "Sf. Andrei'"din Mesa Geitonia (Limassol - Cipru), Tbilisi (Georgia), catedrala ortodoxa din Astana (Kazahstan); Trier (Germania), Manastirea Santa Chiara din Napoli, catedrala St. Mary din Edinburgh (Scotia), biserica din Casino di Cicco Sant'Apollinare (intre Roma si Napoli), biserica "Sf. Andrei" din Varsovia si cea din Szaflary (langa Cracovia), biserica din Saint Lupicin (in Muntii Jura, Franta), biserica San Pedro de la Rua (Estella, Tara Bascilor), Mehrba (Malta), catedrala catolica din Hong Kong, biserica romaneasca din Viena, potrivit crestinortodox.ro.

Peștera unde a locuit Sfântul Andrei pe teritoriul României este așezată într-o poiană din pădurea Migilet, din marginea localităţii Ion Corvin, judeţul Constanța, în vechea provincie romană Scythia Minor, la numai câţiva kilometri de cetatea antică Adamclisi şi de monumentul Tropaeum Traiani.

Pentru că Sfântul Andrei a locuit acolo, peștera îi poartă numele și este vizitată și astăzi. În această peşteră, pentru prima oară în zona Dobrogei de astăzi, s-a săvârşit frângerea pâinii, forma primară a Sfintei Liturghii.

Citește și: La mulți ani Andreea și Andrei! Felicitări, mesaje și urări pentru sărbătoriți

De ce este considerat Ocrotitorul României

Se întâmplă că după învierea lui Iisus și Pogorârea Duhului Sfânt, de Rusalii, toți apostolii au mai rămas vreme de câțiva ani la Ierusalim, începând formarea Bisericii. Apostolii s-au întâlnit între ei, au trs la sorți pentru a vedea unde va merge fiecare să propovăduiască Cuvântul Domnului.

Sfântului Andrei i-a revenit astfel, Scytia, adică Dobrogogea de azi. Mai întâi, Andrei l-a însoțit pe fratele său (Apostolul Petru) prin Asia Mică, apoi a trecut în peninsula Balcanică prin teritoriul Turciei de azi, ajungând în Scytia, unde s-a oprit un timp. Și-a continuat apoi a continuat misiunea de propovăduire a evangheliei, ajungând până în sudul Rusiei de astăzi.

Citește și: Ce alimente trebuie să prepare gospodinele pentru împărțit săracilor în ziua de Sfântul Andrei

La mulți ani Andreea și Andrei! Felicitări, mesaje și urări pentru sărbătoriți... Când se întorc elevii la școală după liberul de Sfântul Andrei și 1 decembrie. Revenirea pe băncile școlii este rapidă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat Luni, 04.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x