Antena Căutare

Ce alimente trebuie să prepare gospodinele pentru împărțit săracilor în ziua de Sfântul Andrei

Cu ocazia sărbătorii de Sfântul Andrei, oamenii obișnuiesc să împartă bucate celor săraci pentru sufletele apropiaților plecați din această lume.

colaj Sfântul Andrei cu barbă și mână care oferă un castron cu mâncare gătită
De Sfântul Andrei, gospodinele pregătesc bucate pe care să le împartă celor nevoiași | Shutterstock

Pe data de 30 noiembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei. Cu această ocazie se dau de pomană diverse alimente.

Ce alimente trebuie să prepare gospodinele pentru împărțit săracilor în ziua de Sfântul Andrei

Conform calendarului ortodox, Sfântul Andrei se sărbătorește pe data de 30 noiembrie. În acea zi, credincioșii merg la biserică și dau de pomană colivă și alte mâncăruri pe care preotul le-a sfințit în timpul slujbei.

Citește și: Rugăciunea făcătoare de minuni către Fecioara Maria, la Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Potrivit unei surse, credincioșii sunt îndemnați să ofere de pomană alimente de post. Dat fiind că este dezlegare la pește, ei pot adăuga în pachet și pește, dar și ulei și vin.

În memoria celor apropiați care au trecut în neființă, credincioșii nu trebuie să uite să pună în pachet colivă, pâine și vin.

Citește și: Cine a fost Sf. Nectarie din Eghina, prăznuit pe 9 noiembrie. Rugăciuni puternice către protectorul bolnavilor de cancer

Gospodinele pot prepara în propria bucătărie bucatele pe care le vor oferi de pomană, precum sarmale de post, orez cu ciuperci, mazăre, ardei umpluți de post. Totodată ele le pot procura de la piață ori supermarketuri.

În general, pachetele trebuie să conțină pește, legume, fructe sau tofu, dar și dulciuri de post, băuturi răcoritoare, salate de vinete ori de icre sau hummus.

Citește și: Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului se apropie! Când este și ce trebuie să faci în ziua cea mare

Ce este bine să faci la sărbătoarea Sfântului Andrei

De Sfântul Andrei, credincioșii sunt îndemnați să meargă la biserică, să participe la slujbă, să aprindă lumânări și să se roage pentru sufletele celor dragi, dar și pentru cei care le sunt împotrivă.

Tocmai de aceea se spune că pe această dată este bine să se uite răutățile de peste an, să se ceară iertare și să fie iertați cei care au greșit.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru. Ce este bine să faci în această zi sfântă și ce să eviți până la finalul acesteia

Ziua de Sfântul Andrei este o zi a milosteniei, în care trebuie ajutați cei nevoiași, nu trebuie refuzat un strigăt de ajutor și, mai ales, nu trebuie așteptată vreo răsplată pentru faptele făcute cu această ocazie. De asemenea, credincioșii este bine să lase gândurile negre și răutăcioase deoparte și să se determine să lucreze cu mintea și cu gândul spre a face bine atât celorlalți, cât și lor înșiși.

Deși credincioșii trebuie să dea dovadă în fiecare zi de bunătate și generozitate, în această zi ar trebui să facă un mic efort pentru a nu uita învățămintele creștine. Aceștia este indicat să se ierte mai întâi pe sine, pentru a putea fi empatici și îngăduitori cu cei de lângă ei.

Citeșt și: Carnea de pui poate fi înlocuită cu succes. Ce aliment poate fi consumat în perioada postului în locul preparatelor interzise

În această zi nu trebuie să îi uite pe cei care nu le mai sunt alături, trecând în neființă. Este o zi în care, prin rugăcine, gânduri și fapte bune, sunt mult mai aproape de Dumnezeu.

Rugăciunea către Sfântul Andrei care îndeplinește cea mai mare dorință. Rostește-o astăzi și așteaptă să se întâmple... La mulți ani Andreea și Andrei! Felicitări, mesaje și urări pentru sărbătoriți...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x