Un raport al Ministerului Educaţiei şi Cercetării arăta că, în urmă cu trei ani, 2.219 unităţi de învăţământ din România aveau grupurile sanitare situate în curte, fără apă curentă şi fără canalizare, iar în anul 2018 funcţionau cu grupuri sanitare neconforme 1.489 de şcoli şi grădiniţe.
Măsuri s-au luat, căci au fost alocate fonduri europene pentru construirea de grupuri sanitate în școlile de la țără. Număr limitat, însă. În primăvara lui 2019, încă existau unități de învățământ fără toalete, peste 1.000.
Case cu WC în curte în România, de zece ori mai multe față de media europeană
Datele Eurostat arată că mai bine de un sfert din populația țării noastră trăiește într-o casă fără WC, cu grup sanitar în curte, fără duș și fără canalizare.
Numărul locuinţelor cu toaleta în curte în România este de peste zece ori mai mare decât media de 2,1% înregistrată în 2018 la nivelul Uniunii Europene.
Citește și: Ploșnițe și șobolani, surprinși în timp ce mișunau printre copiii proaspăt operați , în Cluj Napoca
Există copii din România care nu au văzut în viața lor săpun
„Din păcate, lipsa accesului la produse pentru igienă şi a educaţiei pentru sănătate sunt probleme cu care ţara noastră se confruntă de foarte multă vreme.
Subiectul a fost readus în spaţiul public zilele acestea, având în vedere cazurile de coronavirus, însă atragem încă o dată atenţia asupra nevoii de educaţie pentru sănătate pe termen lung în România, o ţară în care multe şcoli din mediul rural nu au, în continuare, apă curentă şi toalete în incintă.
În şi mai multe şcoli şi grădiniţe, săpunul este inexistent, iar situaţia se perpetuează în gospodăriile acestor copii, care nu au resursele financiare pentru a cumpăra produse de bază cum ar fi săpunul. Igiena precară este o sursă continuă de îmbolnăviri în comunităţile defavorizate", a declarat Mihaela Nabăr, directorul executiv al World Vision România, compania care a realizat raportul cu pricina, potrivit newsweek.ro.