Ziua de 11 iulie a fost marcată ca fiind Ziua Mondială a Populației deoarece la 11 iulie 1987 populația lumii a atins pragul simbolic de cinci miliarde de locuitori. Din acel moment, populația lumii a început să crească, exceptând țările Europei, inclusiv România, unde sporul natural este negativ.
Țările cu cea mai mare populaţie sunt China (1,434 miliarde de locuitori), India (1,366 miliarde de locuitori), Statele Unite ale Americii (329 milioane de locuitori), Indonezia (271 milioane de locuitori) şi Pakistan (217 milioane locuitori).
Se prognozează că populaţia lumii va ajunge la 9,7 miliarde locuitori în anul 2050 şi la 10,9 miliarde locuitori în anul 2100. În jurul anului 2027, se estimează că India va depăși China și va deveni cea mai populată țară din lume.
"Evoluţiile semnificative înregistrate în societate, precum scăderea natalităţii, menţinerea unui spor natural negativ, migraţia internaţională, schimbarea comportamentului demografic al cuplurilor căsătorite sunt numai unii dintre factorii consideraţi răspunzători de scăderea fertilităţii şi, implicit, a populaţiei rezidente, precum şi a modificării structurii acesteia pe grupe de vârstă", consideră experţii Institului Național de Statistică.
Cele mai mari creşteri ale populaţiei între anii 2019 şi 2050 vor avea loc în Republica Democratică Congo, Egipt, Etiopia, India, Indonezia, Nigeria, Pakistan, Statele Unite ale Americii şi Republica Tanzania.
Conform Diviziei de Populaţie a ONU, la 1 iulie 2019, populaţia lumii a fost estimată la 7,7 miliarde de locuitori.
România ocupă locul 7 în cadrul Uniunii Europene din punctul de vedere al populaţiei rezidente, la 1 ianuarie 2018. Ţara cu cea mai mare populaţie din UE este Germania, iar ţara cu cea mai mică populaţie este Malta.
Potrivit Institutului Național de Statistică, la 1 ianuarie 2018, populaţia rezidentă a României a fost de 19,530 milioane de locuitori. Regiunea de Nord-Est a țării deținea cel mai mare număr de locuitori, iar la polul opus se situa regiunea de dezvoltare Vest.
Regiunea Bucureşti - Ilfov este cea mai urbanizată regiune, populaţia care locuieşte în municipii şi oraşe reprezentând 88,7% din populaţia totală a regiunii.