Pe 15 ianuarie, Wikipedia, cea mai accesată enciclopedie online, a atins aproape vârsta Majoratului. La 17 ani de la fondarea Wikipedia, Jimmy Wales mizează tot WikiTRIBUNE.
15 IANUARIE ÎN ONLINE. WikiTRIBUNE va fi arma împotriva fenomenului ”fake news”. Acesta este un site lansat în aprilie 2017, care combină munca jurnaliștilor profesioniști cu cea a voluntarilor, pentru a le oferi cititorilor știri adevărate, scrise în termeni neutri, fără scopul vădit de atragere a clickbait-ului. Platforma nu este disponibilă și în România, însă Jimmy Wales are în plan extinderea la nivelul proiectului-colos, Wikipedia.
Wikipedia a împlinit 17 ani. Povestea a început la15 ianuarie 2001. Ediția în limba engleză, cea mai dezvoltată dintre versiuni, a depășit în anul 2007 pragul de 2 milioane de articole, iar numărul de articole în toate limbile a depășit 9 milioane. Versiunea românească are în prezent peste 383000 de articole.
15 ianuarie în online. Wikipedia a crescut rapid devenind unul dintre cele mai mari site-uri de referință, cu 374 milioane de vizitatori unici lunar începând din septembrie 2015. Textele pot fi scrise de către oricine, din orice colț al lumii, evident, dacă se respectă rigorile impuse: date exacte, obiectivitate, inclusiv obligaţia ca realizatorii de articole să menţioneze sursa fiecărei fapte, iar ca publicul să editeze articolele pentru a fi lipsite de greşeli şi a avea precizie.
Citește și: Cum să scrii un articol pe Wikipedia, în 3 pași! Ce este interzis să publici
Deoarece este un site care necestă costuri mari de întreținere Fundația Wikimedia strânge anual donații, în 2017 ajungând la valoarea de 20 de milioane de dolari, doar pe luna Decembrie.
Diferenţa între Wikipedia și noul WikiTRIBUNE este că echipa de bază a autorilor articolelor va fi plătită, deşi pot exista cazuri în care un voluntar va putea scrie un articol iniţial, iar apoi un membru al echipei Wikitribune îl va edita. Iniţiativa vine din dorinţa de a "repara ştirile greşite".
Wikipedia este între primele cinci cele mai populare website-uri din lume, alătiri de Yahoo, Facebook, Microsoft și Google.
surse: wikitribune.com, wikipedia.ro, wikipedia.org, descopera.ro
Umilitor! Secretare şi şoferi din primării, plătiţi mai bine decât profesorii. Cu cât li se vor mări salariile cadrelor ... 15 ianuarie, Ziua Wikipedia. La mulți ani, fondatorului Jimmy Wales: ”Nu regret că sunt cel mai sărac dintre miliardari”...