- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Este o situație în care nimănui nu îi place să ajungă, însă pe care este bine să o poți anticipa și să te pregătești din toate punctele de vedere.
Când concedierea este iminentă, nu îți mai rămâne decât să îți aduci CV-ul la zi, dar și să știi care sunt condițiile în care poți primi ajutorul de somaj, astfel încât să te întreții până când îți găsești un nou loc de muncă. Pe acest site vei găsi și cum să calculezi suma pe care o vei primi în caz de șomaj, dar și toate actele de care ai nevoie, pentru a te pregăti din timp. Dacă lucrurile s-au înrăutățit la actualul loc de muncă și stai cu teama că îți vei pierde jobul, este momentul să înveți să recunoști care sunt semnele de alarmă.
Lucrezi într-o companie care a fost absorbită sau cumpărată de o alta
Una dintre cele mai frecvente situații în care companiile fac restructurări și reduceri de personal este atunci când firma respectivă este absorbită sau cumpărată de o corporație care vine cu propriii săi angajați. De regulă, o companie consideră că va reduce semnificativ costurile, dacă mizează pe experiența angajaților cu vechime, așa că aceia care ocupă posturi similare din compania cumpărată sunt primii pe lista de concedieri. Acest lucru nu ține de cât de productiv este un angajat. Se întâmplă adeseori ca aceia care pleacă să fie mult mai buni în ceea ce fac decât cei care le iau locul. Companiile susțin însă că este vorba despre loialitatea față de vechii lor angajați și de profitabilitate. Unele încearcă să integreze oamenii care vin din firma cumpărată, însă acest lucru se întâmplă destul de rar.
Postul pe care îl ocupi este restructurat
Când funcția pe care o ocupi într-o companie este restrânsă sau dispare complet din organigrama companiei, șansele să fii concediat sunt destul de mari. Legea spune că, odată ce un post a fost restructurat, compania nu mai are voie să angajeze o persoană pe acea funcție timp de cel puțin șase luni. Dacă te găsești într-o astfel de situație, o idee foarte bună este să te uiți la ce se întâmplă cu posturile similare și în alte companii din industrie. De exemplu, automatizarea a dus la dispariția multor locuri de muncă, iar dacă observi un astfel de trend și în domeniul în care activezi, s-ar putea să fie timpul pentru o nouă direcție în carieră. În cazul în care ești trimis în somaj tehnic, este bine să știi tot ce presupune acest lucru și să te pregătești din timp.
Relația cu șeful tău se înrăutățește pe zi ce trece
Relațiile tensionate cu superiorii pot apărea în orice companie, însă când observi că interacțiunile cu seful tău direct sunt din ce în ce mai conflictuale, este momentul să te întrebi de ce se întâmplă acest lucru. Primele semne sunt că șeful tău te întrerupe când vorbești, nu este de acord cu tine pe niciun subiect, îți respinge ideile și îți reproșează multe lucruri sau vede greșeli în tot ceea ce faci. Dacă relația dintre voi s-a schimbat brusc și fără nicio explicație, încearcă să ai o discuție sinceră, în care să îl asiguri că faci tot ce depinde de tine pentru a performa cât mai bine și întreabă ce anume ai putea face diferit pentru ca el să fie mai mulțumit de cum lucrezi. În cazul în care discuția se termină abrupt și nu ți se oferă niciun fel de explicație sau feedback, te poți aștepta ca următoarea conversație să fie una despre concediere.
Nu mai ești inclus în ședințe sau în proiecte importante
În momentul în care nu mai ești invitat la ședințe sau nu mai faci parte din proiectele importante ale companiei, deși înainte erai inclus de fiecare dată, este un semn că ceva s-a schimbat în ceea ce privește atitudinea celorlalți față de tine. Soluția este aceeași: să ai o discuție cu superiorul tău și să afli ce anume a cauzat schimbarea de comportament față de tine. În mod normal, dacă randamentul tău la locul de muncă începe să lase de dorit, este de datoria șefului tău sau a managerului de resurse umane să stea de vorbă cu tine și să îți explice unde este problema.
Ți se atrage atenția că nu te potrivești în companie
Când managerii nu îți pot oferi un feedback constructiv legat de performanța ta în cadrul companiei, cel mai des vei auzi că nu te potrivești cu mediul de lucru sau cultura organizațională a firmei. Cel mai adesea, nu ți se va oferi o soluție pentru a remedia situația, așa că s-ar putea să fie timpul să negociezi o concediere cât mai avantajoasă pentru tine, cel puțin din punct de vedere financiar.
Trebuie să mai știi și că actualul Cod al Muncii din România prevede că angajatorul trebuie să aibă niște motive întemeiate și obiective atunci când decide concedierea unui angajat. Astfel, dacă motivele pe care le invocă sunt de natură disciplinară, el este obligat să îți dea două avertismente, dintre care unul scris, și să declanșeze măsura cercetării disciplinare. Orice situație de abuz este pasibilă de a fi reclamată la Inspectoratul pentru Protecția Muncii, așa că dacă ai senzația că ți-au fost încălcate drepturile, poți cere lămuriri suplimentare aici.
Sursă foto: Shutterstock/