La jumătatea lunii martie a anului trecut. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trăgea un semnal de alarmă. Se vorbea, la modul concret, de apariția unei pandemii seriose. Cifrele erau înspăimântătoare: 1.000.000.000 de cazuri de gripă la nivel mondial, 3 -5 milioane de cazuri grave și 650.000 de decese pe an. În România se înregistraseră, până atunci, 173 de morți din această cauză.
Pe 10 martie 2019, Organizația Mondială a Sănătății a întocmit o listă cu bolile periculoase ce pot declanșa în orice moment o epidemie / pandemie. În timpul ultimului congres la care participă, anual, cei mai renumiți oameni de știință din lume, și care s-a desfășurat la Geneva, pe această listă a fost adăugată o nouă boală, denumită "Disease X / Boala X". OMS sublinia, atunci, că lumea se confruntă cu un război chimic în creștere, atât pe câmpul de luptă, cât și în spionajul internațional, fiind create deja o serie de noi boli mortale prin modificări genetice.
"Boala X reprezintă cunoașterea faptului că o epidemie internațională gravă ar putea fi cauzată de un agent patogen despre care nu se știe că poate provoca boli umane", se arată într-un comunicat al OMS. Atunci se credea că lumea nu va putea reacționa bine la un astfel de scenariu.
"Istoria ne spune că este posibil ca următoarea pandemie să fie ceva ce nu am mai văzut până acum. Ideea este să ne asigurăm că pregătim și planificăm cât mai bine aspectele legate de vaccinuri și testele de diagnosticare", declara, pentru ”Telegraph”, consilierul științific al OMS, John-Arne Rottingen.
Ministrul Sănătății de atunci, Sorina Pintea, afirma: ”România a recepţionat acest avertisment şi, oricum, începând de anul acesta, vaccinurile achiziţionate, vaccinurile antigripale vor fi cu 4 tulpini, nu cu 3 tulpini, la recomandarea specialiştilor OMS”. Era vorba despre 1.300.000 de doze, acestea urmând a fi livrate pe 15 septembrie, cu opt săptămâni mai devreme decât în mod obișnuit.
”Declararea pandemiei ţine de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care evaluează modul în care infecţia gripală produsă de obicei de-un virus care provine, nu de la om, ci un virus modificat prin pasaj la animal sau la pasără poate să producă îmbolnăviri grave la om”, adăuga, acum un an, și Alexandru Rafilă, Președintele Societății Române de Microbiologie.
Ce s-a făcut în tot acest an, se poate vedea zilele acestea, când pandemia de coronavirus a lovit România...
Primăria Deva îşi suspendă activitatea pe o perioadă nedeterimnată, după ce primarul a fost depistat cu coronavirus, iar... Bistriţa-Năsăud: Bărbat amendat cu 5.000 de lei, după un apel fals la 112 unde a anunţat că s-a întors din Italia şi are...