- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Cele mai multe universități din România încep înscrierile la facultate de săptămâna aceasta, iar ca o noutate, la Iași, absolvenții de liceu pot să se înscrie și online. Potrivit specialiștilor, absolvenții facultăților ar trebui să se îndrepte anul acesta către facultăți cu profil de inginerie software sau de limbi străine deoarece au șanse maxime să îşi găsească rapid un loc de muncă bine plătit, imediat după terminarea studiilor
În ceea ce îi priveşte pe absolvenţii de limbi străine, cei care vor avea salarii foarte mari încă de la primul job vor fi cunoscătorii de limbi exotice, cum sunt limbile arabe, scandinave sau asiatice. Astfel, comparativ cu vorbitorii de engleză, franceză sau italiană, ale căror salarii pot începe de la 2.000 lei net, vorbitorii de limbi străine exotice pot ajunge la un venit lunar de 4.000 lei net.
„Politehnica, Cibernetica, Limbile Străine şi chiar Medicina sunt acele facultăţi care garantează absolvenţilor că vor găsi foarte uşor un job odată cu terminarea studiilor sau chiar din perioada acestora. În plus, aceşti tineri sunt şi cel mai bine plătiţi, încă din primul an de activitate”, a declarat Raluca Peneş, HR Coordinator al companiei de resurse umane Smartree, conform Ziarul Financiar.
Şi absolvenţii de Agronomie au, în acest moment, şansa de a găsi într-un timp foarte scurt un job plătit foarte bine datorită numărului mare de investitori şi a dezmorţirii activităţii pe acest segment.
Alte domenii în care va fi nevoie de specialişti în următorii ani sunt contabilitatea, logistica, HR-ul, în cadrul cărora, dacă abilităţile de bază sunt dublate de cunoaşterea unei limbi străine sau chiar două, absolvenţii vor găsi aproape garantat un loc de muncă, imediat după finalizarea studiilor.
ADMITERE FACULTATE 2016. Când încep înscrierile
Săptămâna viitoare vor începe înscrierile pentru admiterea la facultățile universităților bucureștene. Înscrierile pentru admitere la studii universitare de licență și de masterat la facultățile Universității din București sunt programate de luni, 13 iulie.
Data limită pentru înscrierea la facultățile Universității din București este 20 iulie, iar la Facultatea de Drept, înscrierile se pot face până la data de 21 iulie.
Examenele de admitere se organizează în perioada 21 — 26 iulie, iar data limită de afișare a rezultatelor este 29 iulie.
Pentru studii de licență, Universitatea din București pune la dispoziția candidaților un număr total de 10.400 de locuri la toate cele 19 facultăți ale sale, dintre care 4.400 de locuri la buget și 6.000 cu taxă.
Modalitatea de admitere la Universitatea din București variază în funcție de facultate, specializare, forma de învățământ și se organizează în 4 forme distincte: admiterea pe bază de examen, admiterea pe baza mediei de la bacalaureat și eseu motivațional, admiterea pe baza unei formule mixte, admiterea pe baza mediei de la bacalaureat.
Pentru admiterea din anul 2016 la studii universitare de masterat, Universitatea din București oferă 7.400 de locuri la toate cele 19 facultăți ale sale, dintre care 3.400 de locuri la buget și 4.000 cu taxă.
Universitatea Politehnica din București – 5.000 locuri subvenționate și 1.200 cu taxă
Admitere facultate 2016 – Înscrierea candidaților la concursul de admitere se va desfășura în perioada 18-23 iulie, zilnic, între orele 9,00-16,00, iar concursul pentru admiterea în anul universitar 2016-2017 are loc în zilele de 25 și 26 iulie. Ora de începere a fiecărei probe scrise de concurs este 10,00 și va avea o durată de 2 ore.
Testul de competență lingvistică pentru candidați ai Facultății de Inginerie în Limbi Străine (pentru cei care nu posedă un certificat de competență lingvistică) se susține în ziua de 22 iulie.
Concursul de admitere în învățământul universitar de masterat se organizează într-o singură sesiune, în septembrie.
Pentru absolvenții cu diploma de inginer, facultățile organizează înscrierea la masterat timp de 10 zile după terminarea susținerii examenului de Licență: 11-22 iulie, între orele 9,00 — 15,00.
A doua perioada de înscriere pentru concursul de admitere în învățământul universitar de masterat este în august — septembrie.
Admitere facultate 2016 – ASE – 5.881 locuri la buget și taxă; 700 de locuri la învățământ la distanță/frecvență redusă
Înscrieri pentru admitere facultate 2016 la Academia se Studii Economice se vor putea face între 18 și 21 iulie (9,00-16,00), 22 iulie (9,00-12,00). Pe 22 iulie vor fi afișate rezultatelor obținute la eseul motivațional, iar pe 25 iulie se va susține testul de competență lingvistică pentru candidații înscriși la programele cu predare în limbi străine și la programul de studii Limbi moderne aplicate.
Afișarea listelor cu candidații repartizați pe locurile finanțate de la buget, la taxă și cu cei aflați în așteptare se va face pe 26 iulie.
Depunerea diplomelor de bacalaureat sau a adeverințelor care atestă promovarea examenului de bacalaureat din 2016 în original și/sau plata a jumătate din taxa anuală de școlarizare se va face între 27-29 iulie, iar afișarea finală a listelor cu candidații admiși pe locurile finanțate de la buget și taxă și a celor respinși — pe 1 august.
Admitere facultate 2016 – SNSPA – înscrieri de pe 15 iulie
Înscrierile pentru admiterea la facultățile Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) se vor face din 15 iulie până pe 23 iulie.
SNSPA va scoate la concurs 225 de locuri finanțate de la buget la Facultatea de Administrație Publică, la Facultatea de Comunicare și Relații Publice — 200 de locuri, la Facultatea de Management — 75 de locuri iar la Facultatea de Științe Politice — 250 locuri.
Admitere facultate 2016 – Universitatea Babeş-Bolyai – peste 8.000 de locuri bugetate
Universitatea Babeş-Bolyai va scoate la concurs, pentru anul universitar 2016-2017, un număr de 4.915 locuri bugetate, peste 9.000 de locuri în regim cu taxă și peste 2.700 de locuri pentru învățământ la distanță și învățământ cu frecvență redusă pentru studii universitare de nivel licenţă. Din aceste locuri bugetate 60 sunt locuri speciale pentru candidaţii de etnie rromă.
La nivel master vor fi scoase la concurs 3.500 de locuri la buget, peste 6.000 de locuri la taxă și aproximativ 1.000 de locuri pentru învățământ cu frecvență redusă. Din aceste locuri bugetate 24 sunt locuri speciale pentru candidaţii de etnie rromă.
UBB propune pentru anul universitar 2016-2017 și patru specializări noi la nivel licență: Facultatea de Matematică şi Informatică – Specializarea Matematică informatică în limba engleză, Facultatea de Biologie şi Geologie – Specializarea Biologie ambientală în limba română, Facultatea de Ştiinţe Economice și Gestiunea Afacerilor – Specializarea Economie și afaceri internaționale în limba engleză; Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative și ale Comunicării – Specializarea Media digitală în limba română.
De asemenea, UBB propune un program nou de master – Master of Public Health, cu predare în limba engleză.
Perioada de admitere este 12-31 iulie 2016. Calendarul admiterii cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestațiilor, confirmarea locurilor, perioada de redistribuire a locurilor rămase disponibile şi a fost stabilit la nivelul fiecărei facultăţi din cadrul UBB.
Pentru admiterea în anul universitar 2016-2017 facultăţile din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai au elaborat diferite tipuri de probe scrise sau orale pentru testarea cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive ale elevilor. Facultăţile din cadrul UBB vor lua în considerare media examenului de bacalaureat, cu pondere diferită.
Admitere facultate 2016 – Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi – peste 3.000 de locuri
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ a anunțat un număr total de 2.495 de locuri la buget şi 647 la taxă, în condiţiile în care capacitatea totală de şcolarizare este de 4.417 pe întreaga universitate.
În cadrul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare sunt 278 de locuri la buget şi 54 la taxă, în condiţiile în care facultatea are capacitate de 330 de studenţi.
În continuare, locuri numeroase la buget sunt şi la facultăţile de Construcţii şi Instalaţii – 288,Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată – 343, sau Mecanică – 218.
În acelaşi timp, cele mai puţine locuri la buget şi, în general, pentru admitere, sunt la facultăţile de Arhitectură, 95 de locuri bugetate şi trei la taxă, unde este şi concurenţa foarte mare, Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului – 157 şi Ştiinţa şi Ingineria Materialelor – 152. Cele mai multe locuri la taxă le are Facultatea de Mecanică – 84, de Inginerie Chimică – 85, şi de Construcţii şi Instalaţii – 106.
Admitere facultate 2016 – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, înscriere online
Absolvenții de liceu din afara Iașului se vor putea înscrie la facultate de acasă, din fața calculatorului. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează înscrieri online pentru toate cele 15 facultăți ale sale, adică 3.415 locuri de la buget.
Numărul de locuri, pe fiecare facultate, este următorul:
Facultatea de Biologie – 165 de locuri de la buget, 30 de locuri cu taxă
Facultatea de Chimie – 115 de locuri de la buget, 15 de locuri cu taxă
Facultatea de Drept – 200 de locuri de la buget, 155 de locuri cu taxă
Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor – 850 de locuri de la buget, 985 de locuri cu taxă
Facultatea de Educație Fizică și Sport – 75 de locuri de la buget, 48 de locuri cu taxă
Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice- 250 de locuri de la buget, 444 de locuri cu taxă
Facultatea de Fizică – 91 de locuri de la buget, 11 de locuri cu taxă
Facultatea de Geografie și Geologie – 271 de locuri de la buget, 213 de locuri cu taxă
Facultatea de Informatică – 300 de locuri de la buget, 90 de locuri cu taxă
Facultatea de Istorie – 100 de locuri de la buget, 90 de locuri cu taxă
Facultatea de Litere – 408 locuri de la buget, 229 de locuri cu taxă
Facultatea de Matematică – 110 locuri de la buget, 20 de locuri cu taxă
Facultatea de Psihologie și Științele Educației – 315 locuri de la buget, 284 de locuri cu taxă
Facultatea de Teologie Ortodoxă – 130 de locuri de la buget, 100 de locuri cu taxă
Facultatea de Teologie Romano-Catolică – 35 de locuri de la buget, 20 de locuri cu taxă
Admiterea la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va avea loc în perioada 18-23 iulie 2016, atât pentru licență, cât și pentru master. Olimpicii vor fi admişi direct pe locuri bugetate la facultatea la care se înscriu, fără a trece prin selecția de dosare sau examen.
Admitere facultate 2016 – Universitatea de Vest din Timișoara a început prima înscrierile
Cei interesați să studieze la Arte și Design sau Fizică pot deja să-i depună dosarul încă de pe 4 iulie. La celelalte specializări, procedura de admitere este programată pentru săptămânile următoare, până pe 26 iulie, după un calendar stabilit la nivelul fiecărei facultăți.
UVT scoate la concurs, pentru admiterea din acest an, peste 2.000 de locuri bugetate, în 11 facultăți: Arte și Design; Chimie, Biologie, Geografie; Drept; Economie și de Administrare a Afacerilor; Educație Fizică și Sport; Fizică; Litere, Istorie și Teologie; Matematică și Informatică; Muzică și Teatru; Sociologie și Psihologie; Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării. Universitatea pune la dispoziția absolvenților de liceu și un număr de aproximativ 3500 de locuri în regim cu taxă.