Antena Căutare

Agonie, ore în șir, pentru un urs lovit de mașină, dar niciun vinovat! Cum au scăpat basma curată jandarmii care ar fi trebuit să intervină - Video

În cazul ursului care a fost lăsat să agonizeze aproximativ 17 ore, anul trecut, pe marginea unei şosele din judeţul Harghita, după ce a fost lovit de maşină, nu au fost găsiți vinovați.

Galerie
Agonie, ore în șir, pentru un urs lovit de mașină, dar niciun vinovat! Cum au scăpat basma curată jandarmii care ar fi trebuit să intervină - Video

În cazul ursului care a fost lăsat să agonizeze aproximativ 17 ore, anul trecut, pe marginea unei şosele din judeţul Harghita, după ce a fost lovit de maşină, nu au fost găsiți vinovați.

Procurorii militari au ajuns la concluzia că jandarmii care ar fi trebuit să intervină la faţa locului nu au nicio vină şi au clasat cazul.

Avocatul Adrian Cuculis a depus o plângere în care a contestat această decizie a Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj, dar fără prea mare succes, pentru că magistraţii militari au considerat că cei doi jandarmi nu sunt de vină pentru agonia prelungită a animalului şi nu pot fi acuzaţi de abuz în serviciu.

Avocatul susţine că decizia a fost luată cu toate că potrivit legii care este în vigoare din anul 2017, responsabilă pentru intervenţia în astfel de cazuri este Jandarmeria Română. Militarii ar fi trebuit să intervină la ordinul prefectului.

Concret, conform Legii nr. 212/2017 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, instituţia cu pricina trebuia sa fie dotată la momentul incidentului, în luna noiembrie a anului trecut, cu „arme cu tranchilizante, substanţe tranchilizante, arme cu glonţ de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanţe iritante” pentru a putea interveni pentru „imobilizarea animalelor a căror viaţă sau integritate corporală este pusă în pericol în urma unei intervenţii umane”, potrivit adevarul.ro.

Mai mult, potrivit legii amintite, armele cu tranchilizante şi substanţele cu acest efect ar trebui sa fie folosite numai de către jandarmii care au studii medii de medicină veterinară, sub îndrumarea şi responsabilitatea unui medic veterinar.

Fără ajutor, aproximativ 17 ore, pentru ursul aflat în agonie

În teren, în cazul ursului accidentat din Harghita, Jandarmeria nu a respectat toate aceste reglementări. Nu a avut nici tranchilizante, nici personal cu studii veterinare şi nici nu a intervenit rapid.

Acest lucru a fost observat, la vremea respectivă, de ministrul Mediului, Costel Alexe. „Principala instituţie a MAI care trebuia să intervină în acest caz este Jandarmeria Română, dar a preferat să rămână pasivă”, a declarat ministrul Mediului.

Costel Alexe susţinea că şi Hotărârea de Guvern 232 din anul 2010 reglementează clar modul în care instituţii ca Jandarmeria, DSV, Ministerul Mediului sau Fondul Cinegetic trebuie să intervină în astfel de cazuri.

Toate aceste reglementări nu au fost respectate şi s-a ajuns ca ursul lovit atunci de un autoturism, la ieşirea din localitatea Praid, judeţul Harghita, să fie lăsat să sufere toată noaptea pe marginea drumului.

Comisarul şef al Gărzii de Mediu Harghita, Balla Izabella, a precizat, la vremea respectivă, că solicitarea de împuşcare de la Asociaţia Vânătorul şi Pescarul Sportiv „Târnava Mare” a sosit abia a doua zi dimineaţa, în jurul orei 10.30.

Asta în pofida faptului că era evident pentru toată lumea că animalul nu mai poate fi salvat. De altfel, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Harghita, dr. Lado Zsolt, a declarat, imediat după incient, că animalul avea trei picioare fracturate şi ar fi fost imposibil să supravieţuiască în pădure.

Avocatul Adrian Cuculis a declarat pentru Adevărul că în acest caz ar fi trebuit ca procurorii să se autosesizeze. El a precizat că a fost obligat să plătească 150 de lei cheltuieli de judecată.

„S-a terminat cu viața mea!” Apelul disperat al bătrân infectat cu COVID-19. Copiii bărbatului, în lacrimi: „A ajuns băt... Traficanții de copii de la Tăndărei ar putea primi milioane de euro de la statul român: „Nu are și ei părinți?”...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x