AJUTOR DE DECES 2018. Pe lângă majorări semnificative, în anul 2018 au apărut noi modificări în acordarea ajutorului de deces.
AJUTOR DE DECES 2018. Spre deosebire de 2017,anul acesta, banii sunt acordați de Casa de Pensii, chair dacă cel decedat nu era pensionar. Din ianuarie 2018 acest ajutor de deces se va acorda tot de Casa de Pensii, și în contextul în care decedatul era un salariat. În momentul de față, acest ajutor financiar se ridica la sumă de 4.162 de lei, așa că a fost majorat cu aproximativ 1.000 de lei, spre deosebire de anul trecut.
AJUTOR DE DECES 2018. Pana în februarie 2017, în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, se acorda sumă de 2.681 de lei. În cazul decesului unui membru de familie al acestuia se primea suma de 1.341 de lei.
Ajutor deces 2018: cine poate beneficia de aceste sume de bani?
Legislația prevede că, atunci când asiguratul sau pensionarul a decedat, cel care intră în posesia sumei de bani este soțul care a supraviețuit sau părintele, copilul, tutorele legal, etc. Dacă aceste persoane lipsesc, persoană care face dovadă că a suportat cheltuielile de deces va beneficia de acest drept.
În contextul în care își pierde viață un membru al familiei care nu este asigurat (sau un pensionar), cel care va primi ajutorul de deces este asiguratul sau pensionarul, care demonstrează că este rudă cu persoană în cauza.
În această situație se va primi doar jumătate din cuantumul ajutorului de deces, adică sumă de 1.566 de lei. Conform legii pensiilor (adică legea 263/2010), membru al familiei înseamnă: soțul/soția, copiii proprii sau adoptați, aflați în plasament familial și care au până în 18 ani (dacă își vor continuă studiile, pot beneficia de această sumă și atunci, dacă au până în 26 de ani); copiii care nu pot munci din cauza unei incapacitați; părinții și bunicii/ unuia dintre soți.
Cum poți intră în posesia acestui ajutor de deces?
- angajator, în cazul decesului asiguratului (respectiv al unui membru de familie al acestuia) care lucrează în bază unui contract individual de muncă, inclusiv soldații, funcționării publici, conform legii pensiilor
- instituția care gestionează bugetul asigurărilor pentru șomaj, în cazul decesului șomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
- casa teritorială de pensii, respectiv casă de pensii sectoriala, în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevăzut la art. 6 alin. (1) pct. IV și alin. (2) din Legea Pensiilor, respectiv al unui membru de familie al acestuia.
- În situația persoanelor asigurate în sistemul public de pensii pe bază contractului de asigurare socială încheiat anterior intrării în vigoare a prezenței legi, ajutorul de deces se achita de casă teritorială de pensii la care se află în evidența.
Actele necesare de a obține ajutorul de deces în 2018.
- cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
- certificat de deces (original și copie);
- act de identitate al solicitantului (original și copie);
- acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atesta calitatea de tutore, curator, mandatar (original și copie);
- dovadă că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original și copie);
- act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atesta boală care l-a făcut inapt și data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
- adeverință care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârstă cuprinsă între 18 și 26 de ani urmă o formă de învățământ organizată potrivit legii (original).