Antena Căutare

ALEGE SA NU SUFERI! Operatia de reconstructie mamara a ajutat-o sa redevina femeie, dupa sapte ani

Si-a dedicat viata unui sistem care a ingenunchiat-o. Este destinul Sorinei, o asistenta medicala diagnosticata cu cancer la san pentru care Romania a avut o singura solutie: mutilarea pe viata.

Dupa sapte ani de suferinta, in care a fost doar pe jumatate femeie, Sorina a reusit imposibilul: si-a reconstruit sanul lipsa. Nu pe banii statului, asa cum se intampla in tarile civilizate, ci prin bunavointa unui medic dispus sa schimbe legi si mentalitati.

Anul trecut, 9.000 de romance au primit acelasi diagnostic: cancer la san. Ele s-au alaturat altor 33.000 de bolnave ramase in viata dupa ce au primit acelasi verdict in ultimii cinci ani. Acolo, intr-un tabel nescris al invingatoarelor, o gasim pe Sorina, o asistenta care peste noapte s-a transformat din salvator in salvat.

“In 2005, in noaptea de Revelion, ma pregateam sa plec, eram in baie cand am simtit nodulul. Mi s-au inmuiat picioarele”, povesteste Sorina.

Nu lucra la oncologie, dar stia ca orice formatiune neregulata la nivelul sanului ar putea sa insemne cancer. Si asa a fost. A urmat tratamentul necesar pana a ajuns la mastectomie, operatia inger si demon in acelasi timp. O binecuvantare dupa ce organismul a suportat cure de citostatice si a fost iradiat, si un blestem pentru ca mutileaza corpuri si suflete.

La sapte ani dupa extirparea totala a sanului drept, Sorina a primit o speranta. Pana acum doua luni, reconstructia mamara era, pentru ea, doar un tratament al celor bogati, cei care isi permit luxul de a-si cumpara normalitatea. In plus, dupa ani intregi de trait cu un singur san, femeia s-a obisnuit. Un soi de resemnare intr-un razboi inegal cu un sistem care nu intelege ca reconstructia mamara nu e o interventie estetica.

A ajuns intr-un tarziu la clinica doctorului Bratu din Timisoara, un medic pentru care o reconstructie mamara e sinonima cu reluarea vietii de acolo de unde s-a oprit. Asa se face ca a ales sa o opereze pe Sorina gratuit. Un gest pe care il face un singur om in fata unui stat care isi exclude proprii cetateni. Sorina a intrat timid in cabinet, s-a asezat pe scaun si a ascultat cuvintele care o desparteau de normalitate.

Doctorul Bratu si echipa sa au trecut la treaba in cateva zeci de minute, dupa o discutie care aduce la aceeasi masa specialisti din toate domeniile implicate: oncologi, chirurgi esteticieni, anatomopatologi si psihologi. Un cvartet perfect care ar trebui sa isi lucreze fara greseala la fiecare caz in parte. Un model exersat de altii timp de decenii si pe care ar trebui sa il imprumute sistemul de la un capat la celalalt. Si-au imbacat halatele, si-au pregatit instrumentele si au construit un vis.

Timp de patru ore, doctorul Bratu a prelevat o parte din muschiul Sorinei si a construit un san nou cu ajutorul unei proteze din silicon. In paralel, a redus si a ridicat sanul sanatos pentru ca bustul sa fie cat mai natural.

Prima dorinta la trezire: sa isi vada sanii. Prima data cand vorbeste la plural dupa sapte ani.

Sapte zile mai tarziu, Sorina avea sa plece acasa. Acolo, pe hol, o asteapta oglinda pe care a ocolit-o de atatea ori.

Aneta a stiut din prima clipa ca tratamentul pentru cancerul la san se termina odata cu refacerea sanului. Ce a determinat-o sa treaca peste limitele unui stat care vede in reconstructia mamara un moft, aflati joi, la Observator.

Meciul Steaua - Legia da traficul peste cap. Vezi AICI ce strazi vor fi afectate... Sotia lui Costica Stefanescu infirma varianta sinuciderii: "Era ametit de la calmante"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x