Antena Căutare

Alertă! Român diagnosticat cu boala Lyme după ce a fost muşcat de căpuşă. Află totul despre afecțiune și cum poate fi prevenită

Un bărbat dintr-un sat din judeţul Buzău care a fost muşcat de căpuşă a fost diagnosticat cu boala Lyme, în cazul altor două persoane fiind aşteptate analizele de laborator pentru a vedea dacă suferă de această afecţiune. În total, 22 de persoane au ajuns la medic în ultima perioadă după ce au fost muşcate de căpuşe.

Un bărbat dintr-un sat din judeţul Buzău care a fost muşcat de căpuşă a fost diagnosticat cu boala Lyme, în cazul altor două persoane fiind aşteptate analizele de laborator pentru a vedea dacă suferă de această afecţiune. În total, 22 de persoane au ajuns la medic în ultima perioadă după ce au fost muşcate de căpuşe.

Potrivit medicului epidemiolog Carmen Scîntei din Direcţia de Sănătate Publică Buzău, a fost înregistrat în acest judeţ primul caz de boala Lyme din acest sezon cald.

Bolnavul este un bărbat din mediul rural, care după ce a primit tratament adecvat, se simte bine.

Alte două suspiciuni sunt în curs de confirmare la laborator în aceste zile.

Articolul continuă după reclamă

În total, de la debutul sezonului cald, 22 de persoane au ajuns la doctor după ce au fost înţepate de căpuşe.

În acest context, dar şi pentru că odată cu încălzirea vremii, românii merg la iarbă verde, medicii atrag atenţia să purtăm haine deschise la culoare pe care pot fi observate cu uşurinţă insectele, dar cel mai important e să nu se încerce scoaterea din piele a căpuşei.

”În pofida insecticidelor cu care toate primăriile sunt obligate să acţioneze pe spaţiile verzi, există riscul ca stând în iarbă pe zonele expuse tegumentar să luăm o căpuşă. Important e să nu extragem singuri insecta, pentru că nu o scoatem in totalitate si facem mai mult rău decât bine. Trebuie să apelaţi la prima unitate medicală care poate să facă această extracţie”, a declarat medicul epidemiolog Carmen Scântei din cadrul DSP Buzău.

Boala nu este cauzată doar de mușcătura de căpușă

Carmen Michaela Crețu, medic primar în boli parazitare și tropicale, boala Lyme nu este cauzată numai de mușcatura de capusa, ci si de alte insecte precum tânțarii. Studiile recente arata ca 50% dintre căpuse sunt infectate cu acest virus.

O modalitate de recunoaștere a mușcăturii de căpușă este punctul roșu de pe tegument înconjurat de un inel roșu bine delimitat care în câteva zile își modifică formă.

Adesea, victimele nu simt mușcătura, deoarece insectă prezintă niște glande care secretă o substanță cu efect anestezic. Totuși, dacă căpușă este identificată, este indicat că persoană să se prezinte de urgență la medic, pentru că această să fie extrasă corect, recomandă Carmen Michaela Crețu.

Din păcate, boală nu reacționează întotdeauna la teste, de aceea e nevoie de mai multe analize de confirmare. Însă, imediat cum este identificată, pacientului i se administrează un tratament cu antibiotice.

Tratamentul adecvat duce la o evoluție bună a bolii, și chiar și cazurile grave prezintă șanse mari de vindecare.

Deocamdată, în România nu există un vaccin împotriva bolii Lyme sau a boreliozei, însă tratamentele existente pot combate eficient afecțiunea.

Prognoza meteo. Vremea se schimbă radical! Ce ne așteaptă săptămâna asta... O nouă zi liberă pentru români? Proiect legislativ: Instituirea zilei de 14 septembrie ca Ziua Naţională a Constructorul...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x