Live acum
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Alocaţiile copiilor se dublează! E decizia votată astăzi cu scandal în Parlament

Alocaţiile copiilor se dublează! Vestea bună venită din Parlament ascunde un joc politic: social democraţii le plătesc liberalilor o poliţă mai veche. Lovitura vine în ziua în care cabinetul Orban a luat o decizie, în premieră, în România: şi-a asumat răspunderea pe buget.

Alocațiile se dublează

În timp ce premierul anunţă că dublarea alocaţiilor aruncă în aer deficitul, ministrul Finanţelor vine cu soluţii: să dea afară bugetari sau să pună taxe noi pentru români. Concret, copiii nu vor mai primi 150 de lei pe lună, ci 300. Şi alocaţiile pentru copiii cu handicap cresc: de la 300 la 600 de lei.

Deşi aşteptat de părinţi, proiectul e un alt joc politic. PSD plăteşte liberalilor o poliţă pentru dublarea alocaţiilor din primăvară şi le dă acestora peste cap toate calculele pe buget. Paralemtarii PNL şi USR s-au abţinut de la vot. Dacă legea va fi semnată şi de preşedintele Klaus Iohannis, impactul bugetar va fi de 6 miliarde de lei, adică 0,5% din PIB. Deficitul poate depăşi 5%, avertizează premierul.

Presiunile vin în ziua în care, în premieră, în România, Executivul a anunţat că îşi va asuma răspunderea pe buget. Cum dublarea alocaţiilor nu e inclusă în proiect, ministrul finanţelor caută soluţii. Ia în calcul disponibilizări la stat sau taxe noi.

Guvernul mai are şi alte veşti proaste. 950 de mii de români vor rămâne cu pensia minimă, 704 lei. Majorarea prevăzută pentru 1 septmebrie 2020 de 71 de lei nu se mai aplică. Acesta s-a răzgândit însă în ceea ce priveşte creşterea salariilor pentru profesori. Cadrele didactice vor primii ambele majorări promise de fosta guvernare pentru anul viitor.

Social democraţii anunnţă că vor studia bugetul, apoi vor hotărî dacă-l acceptă sau dacă sesizează Curtea Constituţională. Nu este exlusă nici varianta unei moţiuni de cenzură împotriva Cabinetului Orban.

Recomandari