- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Se pregăteşte una dintre cele mai mari reforme în domeniul situaţiilor de urgenţă. Ambulanţele ar putea veni mai repede în ajutorul românilor care au viaţa pusă în pericol. Pe cronometru, promit autorităţile, care dau exemplul altor oraşe europene, unde salvările ajung chiar şi în 3 minute.
La noi, sute de noi ambulanţe au fost cumpărate, tabletele vor înlocui complet fişele scrise de mână, iar salvatorii vor da câte un test de aproape 100 de pagini.
Peste 1.000 de persoane cer ajutor în fiecare zi de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, iar 184 de salvări fac curse la foc continuu. Indiferent de cât de scurt ar fi drumul, salvartorii întârzie des.
Sunt zone care încă nu le-am acoperit, timpii sunt mai lungi, pot să ajungă şi la 20 de minute la cazurile de cod roşu. Legea ne cere 15 minute la 90 la sută din cazuri pentru echipele medicale şi opt minute în zonele urbane - Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă
În alte oraşe europene, salvările ajung la destinaţie în cel mult şase minute de la apel. Pentru a atinge o asemenea performanţă, un prim pas a fost făcut şi la noi: cumpărarea a 500 de ambulanţe noi.
Autorităţile iau în calcul să regândească inclusiv locurile în care ambulanţele aşteaptă apeluri 112.
În Bucureşti, serviciul de ambulanţă are şase staţii de aşteptare pentru salvări, câte una pentru fiecare sector. În Ilfov, sunt doar 13 substaţii de unde ambulanţele sunt repartizate către solicitări, fără să se ţină cont de trafic sau de densitatea populaţiei.
Este nevoie de înfiinţarea de noi staţii de intervenţie, nu unul la fiecare sat, dar o staţie pe o rază de 15 kilometri care poate să deservească satele din jur - Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă
Un pas la fel de important ar fi eliminarea birocraţiei. Din momentul în care pacientul e urcat în ambulanţă, până la externare, totul ar putea fi consemnat doar electronic. Iar 26.000 de salvatori vor susţine un test scris.
Acelaşi test pentru îmbunătăţirea eficienţei l-au susţinut şi salvatori din străinătate. Timpii de intervenţie vor scădea şi pentru autospecialele pompierilor. 500 de noi maşini pentru stingerea incendiilor vor fi cumpărate de anul viitor pentru înlocuirea unora care sunt vechi de 30 de ani.
Citește mai mult pe Observator.tv!
Cod galben de ninsori abundente! Județele în care stratul de zăpadă va depăși zece centimetri, în următoarele ore... Teribil! S-a aflat identitatea femeii care a murit după ce a plonjat cu mașina în Dunăre! Cântăreața Anca Pop avea 33 de...