- Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine azi, de la 20:30! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Începutul anului 2019 ar putea să aducă vești proaste pentru români, întrucât li se pregătesc noi amenzi. Mai exact, gospodăriile private care nu își sortează deșeurile menajere ar putea să fie sancționate drastic.
Mai exact, începând cu 1 ianuarie 2019, primăriile au obligația să asigure colectarea separată pentru cel puțin deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale, prevede Ordonanța de urgență numărul 74 din 2018, pentru modificarea și completarea Legii nr. 211 din 2011.
De asemenea, până la 31 decembrie 2020, autoritățile locale trebuie să atingă un nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minimum 50% din masa totală generată, cel puțin pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă provenind din deșeurile menajere, prevede Ordonanța de urgență.
De aceea, operatorii de salubrizare vor percepe tarife distincte cele patru tipuri de deșeuri în parte. Primăriile le vor stabili indicatori de performanță, pentru atingerea obiectivelor privind pregătirea pentru reutilizare și reciclare a minimum 50% din deșeurile menajere.
În plus, se pare că gospodăriile vor fi obligate prin lege să respecte principiul ”plătește pentru cât arunci”, ce se bazează pe cel puțin un element dintre volum, frecvență de colectare, greutate, saci de colectare personalizați și, mai mult de atât, vor trebui să își sorteze deșeurile menajere în două categorii: hârtie, metal, plastic și sticlă, pe de o parte și restul deșeurilor, de cealaltă parte, în condițiile în care vor fi taxați separat pentru cele două tipuri de deșeuri.
Pentru deșeurile care nu fac parte din categoria hârtie, metal, plastic, sticlă și sunt prevăzute a fi eliminate prin depozitare, tarifele vor include obligatoriu contribuția pentru economia circulară.
În cazul în care nu vor respecta legea, gospodarii vor fi amendați, iar sancțiunile vor fi stabilite de primării, iar inspectorii de mediu le vor aplica. Sumele vehiculate sunt între 1.000 și 2.000 de lei, iar pentru persoanele juridice pleacă de la 20.000 de lei și poate ajunge chiar la 40.000 de lei, conform DCNews.