Inspectorii sanitar-veterinari au verificat, în sezonul estival, aproape 2.500 de unităţi de alimentaţie publică şi au aplicat 298 de amenzi, în valoare de peste 2,7 milioane de lei pentru neregulile constatate. Totodată, în aceeaşi perioadă, a fost retrasă de la comercializare aproape o jumătate de tonă de alimente, acestea fiind improprii consumului uman.
Potrivit reprezentanţilor Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în perioada 24 iunie – 30 august, în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019, echipe de medici veterinari oficiali au verificat modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare.
Inspectorii ANSVSA au verificat 2.448 de unităţi din Năvodari, Mamaia, Eforie, Costienşti, Mangalia, Vama Veche, tipurile de unităţi vizate fiind cantinele taberelor şcolare, depozitele alimentare, unităţile de tip supermarket şi hipermaket, magazinele alimentare, pensiunile turistice, laboratoarele de cofetărie şi patiserie, beach – baruri, restaurantele şi alte unităţi de alimentaţie publică, în care se prepară şi se servesc alimente.
În urma controalelor, inspectorii sanitari veterinari au descoperit că produsele alimentare erau manipulare necorespunzător, erau vândute în spaţii neaprobate sanitar veterinar, nu erau respectate condiţiile de igienă în spaţiile de producţie, produsele alimentare erau ambalate, etichetate sau depozitate necorespunzător.
De asemenea, echipele de control au găsit produse expirate, folosirea ambalajelor, ustensilelor, recipientelor şi utilajelor în stare insalubră, efectuarea transporturilor de produse de origine animală cu mijloace de transport neautorizate sanitar-veterinar.
Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor au fost aplicate 298 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.776.300 de lei. De asemenea, au fost emise: ordonanţă de interzicere a activităţii pentru o unitate tip bufet, precum şi patru ordonanţe de suspendare temporară a activităţii pentru trei unităţi tip fast-food şi o unitate procesare lapte.
În această perioadă, inspectorii sanitar-veterinari au confiscat şi retras de la vânzare 481 de kilograme de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.
“Ca urmare a eforturilor depuse de către inspectorii sanitar-veterinari şi pentru siguranţa alimentelor care au activat în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019 nu s-au înregistrat episoade de toxiinfecţii alimentare care să pună în pericol sănătatea şi viaţa publică”, au precizat reprezentanţii ANSVSA.
Sursa : news.ro
DIICOT: Gheorghe Dincă a fost transferat în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Bucureşti, pentru a fi reaudiat, pent... Incident revoltător! Bătaie ca în filme în fața copiilor! Doi tați au decis să-și facă dreptate cu pumnul în fața celor...