Femeile care au făcut o întrerupere de sarcină și se căiesc vor putea să obțină iertarea mult mai ușor în timpul "Anului Jubiliar al Milei", a declarat Papa Francisc. Anunțul istoric a fost la începutul lunii septembrie, într-o scrisoare publică care poate fi accesată pe site-ul oficial al Vaticanului
Decizia a stârnit polemici în interiorul Bisericii Catolice. Potrivit doctrinelor ei, avortul este un păcat capital, echivalent al crimei. În accepţiune religioasă, comiterea lui are drept consecinţă excluderea simbolică din interiorul Bisericii, decizie care poate fi eradicată numai în cazuri excepţionale doar de înalţi prelaţi, în general episcopi.
Potrivit directive date de liderul de la Vatican, în perioada 8 decembrie 2015 – 26 noiembrie 2016 însă, atunci când va avea loc Anul Jubiliar al Milei, toți preoții, indiferent de poziția lor în ierarhia bisericească, vor avea voie să ierte femeile care au recurs la avort. Oficialii Bisericii au ținut să precizeze că decizia papei nu schimbă cu nimic doctrina în ceea ce privește avortul, ci „lărgește posibilitatea de a arăta milă”, a declarat Federico Lombardi, purtătorului de cuvânt al Vaticanului.
Avortul lasă cicatrici în inima făptaşei
„Am cunoscut foarte multe femei care încă poartă în inima lor cicatricile acestei decizii dureroase… Iertarea lui Dumnezeu nu îi poate fi refuzată păcătosului care se căiește”, și-a motivat Papa Francisc decizia.
Directiva de la Vatican a produs reacţii şi în rândul militanților pro viață, care și-au manifestat îngrijorarea că actul de clemenţă ar putea fi interpretat greșit de reprezentantele sexului frumos. Potrivit acestora, există riscul ca avortul să fie perceput ca un păcat mai puțin grav decât este, adică luarea vieții unei ființe umane inocente. De aceea militanții speră ca în octombrie - când va avea loc întâlnirea episcopilor catolici – problematica avortulului să nu fie lăsată în ambiguitate, informează Reuters.com.
Care este perspectiva ortodoxă asupra avortului
Potrivit doctrinei ortodoxe, avortul este o dublă crimă: în primul rand, împotriva lui Dumnezeu care a creat o nouă fiinţă, şi apoi împotriva acelui suflet care, nefiind unit cu Hristos prin Taina Sfantului Botez, va fi lipsit şansa de a fi mântuit. Făptaşa nu obţine iertare, avortul fiind considerat păcat de moarte.