- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Variola maimuței este o boală ușoară care se ameliorează cu timpul, însă în cazuri foarte rare poate duce la moarte. Este răspândită în părți din Africa de Vest sau Centrală, dar infecții au fost acum înregistrate la nivel global.
Pentru că au apărut și cazuri de copii infectați cu variola maimuței, un medic a dezvăluit cum poți să-ți dai seama dacă erupția cutanată a copilului tău este într-adevăr provocată de monkeypox.
Dr. David Porter, consultant în boli infecțioase pediatrice, a spus că părinții nu ar trebui să-și facă griji că copiii lor au variola maimuțelor, deoarece cazurile la tineri sunt rare.
Acesta susține că pielea micuților ar trebui controlată atent și, în caz că observă erupții, să consulte un medic.
„Ca părinte cu un copil care ar putea dezvolta o erupție cutanată, nu cred că părinții ar trebui să fie îngrijorați de faptul că aceasta este... variola maimuței în acest stadiu, pentru că vedem un număr foarte mic de cazuri.
Și în toate focarele anterioare care au avut loc în afara Africii în ultimii câțiva ani, am observat un număr foarte rar de cazuri la copii, deci oricum a fost predominant la adulți.”, a explicat el.
Citește și: Varicela (vărsatul de vânt): tot ce trebuie să știi despre această boală a copilăriei
Cum diferențiezi varicela de variola maimuței
Când vine vorba de diferența dintre erupțiile cutanate, simptomele sunt diferite. Dacă copilul are varicela va suferi de dureri, precum și o pierdere a poftei de mâncare, care nu este un simptom cheie al bolii variolei maimuței.
În cazul ambelor boli, erupțiile cutanate sunt similare, dar cea povocată de varicelă este mai inflamată și mai greu de observat pe pielea mai închisă.
Simptomele variolei pentru mâini, picioare și gura sunt similare cu varicela, dar diferă pentru că pacienții au și ulcere bucale pe limbă.
Variola maimuței, mai periculoasă pentru copii decât pentru adulți
Dr. Susan Hopkins a spus, pentru The Sun, că boala este „relativ ușoară” la adulți, însă nu și pentru copiii mici.
Simptomele inițiale sunt de obicei „nespecifice”, a spus acesta, care a adăugat că e monkeypox e „o boală virală”. După infectare, o erupție cutanată de tip varicelă se răspândește pe corp.
Aceasta afectează de obicei fața, mâinile și brațele, dar se poate răspândi în zonele genitale.
„Începe cu pete roșii și se transformă în vezicule – acestea sunt leziuni de tip blister care sunt un pic ca varicela. Se ameliorează și odată ce crustele au căzut, nu mai sunt infecțioase”, a spus dr. Hopkins.
Medicii spun că rata mortalității la copii este între 1% și 15%.
Persoanele care au contractat variola maimuțelor vor începe de obicei să prezinte simptome la cinci până la 21 de zile după infecția inițială. De cele mai multe ori, copiii vor experimenta aceleași simptome ca și adulții.
Citește și: Erupția cutanată cauzată de căldură. Care sunt cele mai întâlnite tipuri și din ce cauză apar
Bacalaureat 2022. Calendarul sesiunii de vară și actele necesare pentru înscriere. Când va începe examenul... Pastilele cu iod vor ajunge în farmacii. Cum vor fi eliberate. Decizia Ministerului Sănătății...