Situația din România este îngrijorătoare. Răspândirea virusului a scăpat de sub control. Autoritățile cer măsuri speciale, iar experții din domeniul medical au început să vorbească despre condițiile pentru decretarea unei noi stări de urgență.
Virgil Musta, şeful Secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara nu este optimist cu privire la evoluția crizei COVID-19.
„Foarte probabil că numărul cazurilor va creşte, vom avea neplăcuta surpriză ca în fiecare zi să vedem un nou record, ceea ce este un lucru deloc îmbucurător pentru că, în scurt timp, în unele zone ale ţării, sistemul de sănătate nu va face faţă.
Spitalele vor fi pline, terapiile intensive vor fi pline şi oamenii nu mai au unde să meargă să beneficieze de tratament de specialitate, şi mă refer la formele severe, nu la cele uşoare. Asta pentru că nu înţelegem că acele reguli, care nu sunt foarte greu de suportat, sunt neapărat necesare ca să nu ajungem într-o situaţie dificilă”, a explicat Virgil Musta la B1.
În timp ce ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că revenirea la starea de urgență s-ar aplica numai în cazul în care s-ar atinge 10.000 de infectări noi, într-un interval de trei-patru zile, Alexandru Rafila consideră însă acest lucru este puțin probabil și speră că nu se va ajunge în această situație.
„Cu siguranță un element care trebuie luat în considerare este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a primi pacienții, mai ales cei cu formele grave, și de a-i trata. Cred că acolo va fi punctul de inflexiune.
Nu e așa de important numărul de cazuri diagnosticate, cât cel mai important este numărul de cazuri care fac forme grave de infecție și care au nevoie de asistență medicală care la un moment dat nu mai poate fi acordată și se ajunge la un număr mare de decese”, a spus profesorul Alexandru Rafila, la Digi24.
România depășește un nou record al îmbolnăvirilor
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 698 noi cazuri de îmbolnăvire. Până astăzi, 11 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 32.079 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
Dintre persoanele confirmate pozitiv, 23.613 au fost externate, dintre care 21.414 de pacienți vindecați și 1.793 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare și 406 pacienți externați la cerere cu test pozitiv.
La ATI, în acest moment, sunt internați 239 de pacienți.
Scene halucinante, în Argeș! Un polițist a fost lovit, cu un par, în cap, în timp ce încerca să ajute pe cineva. Agresor... „Este discutată intenția restricționării” - Situația este departe de a fi sub control. Raed Arafat trage un semnal de al...