Antena Căutare

Aproape 40% din populatia activa a tarii este „inactiva“

Cei fara ocupatie nu figureaza automat ca fiind someri, ei iesind din statisticile oficiale.

In trimestrul trei al anului trecut, rata de ocupare a populatiei cu varsta intre 15 si 64 ani era de 60,2%, res­pectiv 9,428 milioane de persoane.

Cel putin asa reiese din „Studiul de perspectiva privind necesarul de forta de munca calificata" elaborat de Multi Consulting Group din care aflam ca pe masura ce scade nivelul de instruire, scade si gradul de ocupare. Astfel, nivelul cel mai ridicat al ratei de ocupare, 84,7%, s-a inregistrat in randul absolventilor invatamantului superior.

Potrivit studiului Multi Consulting Group rata de ocupare a populatiei cu varsta intre 15 si 64 de ani, era in trimestrul trei al anului trecut de 60,2%, respectiv 9,428 milioane de persoane.

Tot in aceeasi perioada a anu­lui trecut, populatia activa a Romaniei a fost de 10.185.000 de persoane, din care 9.482.000 erau ocupate si 703.000 erau somere. De asemenea, potrivit studiului, rata de ocupare a populatiei cu varsta intre 20 si 64 de ani a fost de 64,6%, la o distanta de 5,4 puncte procentuale fata de tinta nationala de 70% stabilita in comun cu UE pentru 2020.

Nivelul cel mai ridicat al ratei de ocupare pentru persoanele in varsta de munca s-a inregistrat in randul absolventilor invatamantului superior (84,7%). Pe masura ce scade nivelul de instruire, scade si gradul de ocupare. Astfel, erau ocupate 63,3% din persoanele cu nivel mediu de instruire si numai 45,1% din cele cu nivel scazut de instruire.

Populatia ocupata cuprinde toate persoanele, incepand cu varsta de 15 ani, care au desfasurat o activitate economica producatoare de bunuri sau servicii (de cel putin o ora) in perioada de referinta (o saptamana), in scopul obtinerii unor venituri sub forma de salarii, plata in natura sau alte beneficii.

Toate domeniile sunt afectate

Tot potrivit ultimelor statistici, cei mai multi someri inregistrati la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) proveneau din in­dustria prelucratoare - aproape 30.000 de persoane, din constructii - peste 26.700, sau din randul vanzatorilor in magazine si in piete - peste 18.500 de persoane.

In ceea ce priveste previziunile pentru anul 2011, managerii romani estimeaza ca tot aceste domenii vor fi cele care vor ge­nera cei mai multi someri. Astfel, potri­vit unui sondaj efectuat de INS, m­a­na­­gerii se asteapta sa renunte la an­ga­jati in toate domeniile de activitate, cele mai insemnate reduceri urmand sa aiba loc tot in industria prelucratoare - cu 14%, in constructii - cu 12% sau in co­mertul cu amanuntul - cu 10%.

Tot articolul, in Financiarul

VIDEO! Doi copii, spulberati pe trotuar in Buhusi... Cutremur de 3,9 grade in Transilvania...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x