Antena Căutare

Artistii il plang pe Fanus Neagu: "A fost un vulcan. Si-a trait viata cu pofta"

Intreaga lume artistica il plange pe scriitorul Fanus Neagu. Actori, scriitori, sportivi au vorbit despre Fanus Neagu - omul si scriitorul si au povestit ce amintiri ii leaga de el. Fanus Neagu a murit marti dimineata, la varsta de 79 de ani. Scriitorul s-a stins la ora 3.30, la Spitalul Elias din Capitala. Fanus Neagu suferea de cancer la prostata. In ultima perioada, academicianul a fost internat la Institutul Oncologic din Capitala, pentru tratament.

Basescu: "Fanus Neagu, simbolul unei generatii care a asumat literatura ca expresie a libertatii"


"Am primit cu tristete vestea plecarii dintre noi a scriitorului Fanus Neagu. Personalitate insemnata a culturii romane, Fanus Neagu ne-a daruit, prin intreaga sa activitate de peste 50 de ani, o opera valoroasa prin maiestria sa artistica si prin forta metaforei cu care a surprins perioada pe care a traversat-o. A fost simbolul unei generatii care a asumat literatura ca expresie a libertatii si a valorii", se arata in mesajul de condoleante al presedintelui.

Traian Basescu mai spune ca Fanus Neagu va ramane in amintirea noastra pentru devotamentul cu care s-a dedicat vocatiei sale remarcabile de scriitor si transmite sincere condoleante familiei, prietenilor si tuturor celor care i-au ramas alaturi in suferinta.


Mircea Diaconu: "A fost un vulcan. Si-a trait viata cu pofta"


Actorul Mircea Diaconu: "N-am mai stat de vorba cu el de mult timp, nu stiu ce se intampla, ca nu ne mai ramane timp nici pentru noi, nici pentru cei dragi. Raman amintirile, ramane cuplul Ion Baiesu - Fanus Neagu. A fost un vulcan, deborba de umor, de inteligenta, de prezenta de spirit. Si-a trait viata cu pofta, cu haz. Dumnezeu sa-l odihneasca!".



Lucian Avramescu: "Este un bijutier al cuvantului"

Scriitorul Lucian Avramescu: "Este un mare poet al literaturii romane, este un bijutier al cuvantului, pe care nu cred sa-l mai avem curand. De la Arghezi incoace, nu stiu pe cineva care sa fi jucat mai corect cu limba romana. Probabil s-a dus in Cer, sa continue polemica cu Eugen Barbu".



Florin Piersic: "Era mesterul limbii romane"

Actorul Florin Piersic: "Cand scria avea o poezie in scrierile lui, nu vorbesc de versuri, ci de tabletele lui minunate, totul e invaluit intr-un fel de mister. Foarte tare sunt emotionat si la gandul ca am avut aceasta minunata idee sa-l vad si l-am vizitat la Elias, am vorbit cu el, cred ca i-a facut mare placere. Asa cum teatrul romanesc a avut niste corifei, a avut o echipa de aur, asa ramane el printre cei mai mari si iubiti scriitori pe care i-a avut Romania. Ramane in istoria literaturii romane. (...) Era ca o floare in literatura romana. (...) Regret ca sunt in turneu si nu pot sa fiu langa el".



Rica Raducanu: "Era un rapidist adevarat"

Rica Raducanu: "Era un rapidist adevarat. Mergea cu noi in turnee cu echipa nationala. Ii placea spectacolul. Dar in ultimul timp nu mai venea la stadioane. (...) Imi pare rau ca usor-usor ne rarim, dar asa e viata.

Sergiu Nicolaescu: "A ezitat sa-mi raspunda, probabil simtea ca se apropie sfarsitul"

Sergiu Nicolaescu: "Sunt zdruncinat total, Fanus Neagu era un om foarte important, un scriitor extrem de talentat, o personalitate, un caracter deosebit. De aproape 3 ani era internat la Elias, s-a chinuit mult, am fost pe la el si era suprinzator de optimist. I-am propus sa lucram impreuna la un scenariu, a ezitat sa-mi raspunda, acum imi dau seama de ce, probabil ca el simtea ca se apropie sfarsitul.

E o mare durere pentru cultura romaneasca. Nu-i placea sa vorbeasca de sfarsitul lui, a evitat lucrurile acestea si il inteleg. Nu voia sa arate gravitatea bolii si intotdeauna incerca sa faca fata situatiei, sa para optimist, el intotdeauna a fost un om pozitiv. E o mare pierdere pentru cultura romaneasca disparitia lui."

Cornel Dinu: "A murit neimpacat pentru ca a dorit mereu binele acestui neam"

"Era un foarte bun roman, stia ca talpa tarii nu o duce prea bine, dar nu si-a inchipuit ca va ajunge ca azi. Voia doar bine, nu a fost un contestatar, ci doar un doritor de bine. I-a grabit trecerea in nefiinta. Era un optimist innascut. Ma leaga o prietenie de aproape 50 de ani, nu cred ca Fanus a plecat vreodata dintre noi.

Mi-l inchipui doar viu. A fost un mate patriot, un mare roman, un vizionar, e adevarat cu limba ascutita. A murit intr-o mare deznadejde. Si-a dorit dupa '89 ca neamul lui sa traiasca decent. A murit neimpacat pentru ca a dorit mereu binele acestui neam", a mai declarat Cornel Dinu.

Dinu Sararu: "Fanus Neagu a stiut sa-si domine suferintele"

Scriitorul Dinu Sararu a declarat ca Fanus Neagu a fost "o personalitate covarsitoare, vitala, care a stiut sa isi domine suferintele". "M-a impresionat in ultimii 21 de ani, cand a stat la distanta fata de mizeria cetatii noastre", a spus Dinu Sararu.

"Fanus Neagu ramane unul dintre poetii limbii romane. A imbogatit limba romana cu pagini de poezie", a spus Dinu Sararu. "De la Tudor Arghezi si Eugen Barbu nu a existat poet mai mare", a mai spus scriitorul.

Augustin Buzura: "Fanus Neagu a fost un mare scriitor si o mare constiinta"

"A fost unul dintre foarte putinii care au mai ramas din generatia '60 atat de chinuita si care, in fond, a contribuit la repunerea literaturii romane pe bazele ei reale. Fanus a fost un stapan desavarsit al limbii romane, un creator obsedat de frumusetea limbii romane si de spatiile pe care le-a descris ca nimeni altul. A fost un om care a facut gazetarie de mare clasa, a scris cronica sportiva si a schimbat fata cronicii sportive", a spus scriitorul Augustin Buzura, amintindu-si, totodata, ca Fanus Neagu a fost si "un fanatic al unei echipe de fotbal, Rapid".

"Era un mare scriitor si o mare constiinta. In ultima vreme, el a fost revoltat de degradarea vietii culturale si spirituale, de improvizatia si prostul gust care au pus stapanire pe tara", a mai spus Buzura, potrivit Mediafax.

sursa:Antena3

foto:Intact Images

Postarita din Timisoara, jefuita si batuta: Hotii au fugit cu 36.000 de lei, bani de pensii... Vezi cele mai poluate zone din Bucuresti!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x