La marginea orasului Ploiesti, intr-o zona mai mult industriala, si-au facut loc igrasia si mucegaiul intr-o scoala pentru copii cu dizabilitati. Gaurile din pereti ori din gardul care inconjoara scoala ne-ar putea face sa credem ca nu suntem tocmai intr-o insitutie de invatamant. La aceasta scoala invata 126 de copii, in douasprezece clase comasate cate doua sau chiar cate trei din lipsa de spatiu. Peste 40 de profesori incearca zi de zi sa le ofere o educatie copiilor de aici.
Pentru parintii care isi duc copiii la scoala speciala, a avea un serviciu este un lux pe care si-l permit doar noaptea. Distantele mari de acasa pana la scoala ii obliga sa isi astepte copiii pana la finalul programului.
In Romania, exista 170 de scoli speciale, unde nu invata numai copiii cu autism, ci toti copiii cu dizabilitati din Romania.
"In evidentele serviciilor de evaluare complexa din cadrul directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului, sunt aproximativ 5200 de copii", spune un director in Ministerul Muncii.
"Din pacate studiile exacte, sau nu studiile, mai bine zis o inregistrare clara, evidenta clara nu exista. Prin extrapolare am putea deduce ca sunt 20.000-30.000", completeaza un medic.
Raportat la cei 123 de specialisti neuropsihiatri putem spune ca fiecare medic ar avea in evidenta aproximativ 250 de pacienti, mult prea mult pentru afectiunea de care sufera acestia.