Anul 2019 a fost anul cu cei mai puţini copii născuţi în România. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât numărul deceselor depăşesc - deja, de ani buni - numărul de naşteri. Aşa se face, că în de an, fiecare judeţ rămâne mai pustiu.
La Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare, de la începutul acestui an au fost înregistrate 200 de nașteri.
Populaţia este îmbătrânită şi majoritatea tinerilor abia dacă mai fac un copil. Chiar dacă pentru anul acesta numărul de naşteri este în grafic, situaţia din ultimii ani face ca autorităţile să se gândească la modalităţi prin care să încurajeze familiile tinere să aibă cât mai mulţi urmaşi.
Ideile ar trebui puse în discuţie în cadrul unui referendum. De altfel, autorităţile se gândesc să încurajeze prin anumite măsuri şi cuplurile care au probleme de fertilitate şi speră că aşa vor fi convinşi şi cei care sunt plecaţi să vină acasă.
Într-un clasament la nivel național în ceea ce privește rata natalității, în anul 2018, Maramureșul se situează pe locul 16.
Pe primul loc se află municipiul București, urmat de județele Iași și Suceava.
Autorităţile spun că pentru a beneficia de stimulentele care vor fi puse în discuţie la referendum, atât soțul cât și soția ar trebui să aibă domiciliul în Maramureș și să aibă cel puțin un an vechime în muncă.
Fondurile pentru acordarea stimulentelor au fost deja identificate.
Victor Costache: Statul este excedat pe toate domeniile, după cum ne-a semnalat şi UE. Un pacient din doi, în România, m... Ministrul Sănătăţii ia în calcul un import de medicamente pentru bolnavii de diabet prin compania naţională Unifarm...