Sunt date mult mai exacte decat cele anuntate de seismologi pana acum, dar nu e prima oara cand ni se spune ca un cutremur puternic s-ar putea poate produce in viitorul apropiat. Cat de apropiat, e aproape imposibil sa anunti, explica insa specialistii.
Chiar daca exista aparate care transmit activitatea seismica, specialistii nu pot spune cu exactitate cand va fi urmatorul cutremur, ci doar cu 30 de secunde inaintea producerii lui.
In cazul unui cutremur de peste sapte pe scara Richter, multe cladiri din Bucuresti ar fi puse la pamant. In total, sunt peste 372 de imobile cu bulina rosie, iar in ultimii unsprezece ani, autoritatile au reparat doar 15. Cele mai multe, cum este si aceasta, se afla in centrul Capitalei.
In Piata Unirii, la Universitate, in Centrul Vechi, la Piata Romana, sute de cladiri stau sa cada. Spre sudul Capitalei, lucrurile stau diferit. Aici blocurile sunt mai noi si, prin urmare, mai rezistente. In Metalurgiei, IMGB si de-a lungul Dambovitei, pericolul, in cazul producerii unui seism puternic, e mai mic.
Cifrele autoritatilor arata insa ca, numai in Bucuresti, in cazul unui cutremur asemanator cu cel din 1977, s-ar pierde peste sase mii cinci sute de vieti. Asta si pentru ca multi nu cunosc masurile de siguranta pe care trebuie sa si le ia.
De la inceputul anului, au fost 40 de cutremure in zona Vrancei. Specialistii spun ca activitatea seismica este perfect normala pentru tara noastra. Ingrijorator ar fi daca aceste cutremure nu ar avea loc.