Antena Căutare

Elevii nemultumiti de notele de la BAC au depus contestatii. Ce variante raman pentru candidatii picati

Bacalaureatul a fost si in acest an o provocare mult prea grea pentru absolventii de liceu. Numarul celor care au varsat lacrimi in fata listelor cu note a fost un pic mai mare fata de vara trecuta. Doar 43% dintre elevii inscrisi la aceasta editie a bacalaureatului au obtinut o medie de trecere. Mai mult, au fost licee in care nici macar un candidat n-a reusit sa promoveze examenul.

Pe harta respinsilor cu o promovabilitate rusinoasa de sub 40% se afla jumatate dintre judetele tarii. In fruntea lor este Capitala, unde aproape doi din trei absolventi au picat bacalaureatul. In schimb, numeri pe degete judetele in care procentul promovatilor depaseste 50%. Media generala este chiar mai mica decat cea din 2011. Cifra oficiala a celor promovati este de 43,04%, fata de 44,47%, in 2011.

"E o dovada ca n-au fost luate masuri pentru remedierea situatiei dezastruoase", a declarat Ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu.

In unele judete, rezultatele au fost de-a dreptul catastrofale. In Teleorman si Olt, promovabilitatea a fost mai mica de 30 de procente. Iar in Ilfov, 85% dintre absolventii de liceu trebuie sa dea din nou bacalaureatul. In Harghita si Caras Severin doar trei absolventi din zece au reusit sa promoveze. La polul opus se afla judetul Braila, unde 60% dintre elevi au promovat bacalaureatul, urmat de Iasi, cu putin peste 56%, Cluj, 54%, Bihor, 53,37% si Sibiu, 51,66%.

Pe listele de respinsi au fost sute de note de 1 - punctul primit din oficiu. De exemplu, din cei 81 de absolventi ai Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida, nici macar unul nu s-a apropiat de nota 6. O situatie identica este si la liceul Spiru Haret din Baia Mare.

Din cei 180.000 de participanti, doar 67 au reusit sa obtina media 10, trei din ei aflandu-se in Capitala.

Pana luni, ora 12.00, elevii nemultumiti de notele obtinute au putut depune contestatie. Rezultatele finale vor fi afisate pe 13 iulie.

Cursuri pentru elevii care nu au luat BAC-ul

Ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu a declarat ca elevii care nu au reusit sa obtina nota de trecere la sesiunea din vara a Bacalaureatului vor putea participa la o serie de cursuri speciale organizate de minister. Acestea vor fi sustinute de profesori si vor fi platiti in acest sens.

"Vom veni in sprijinul lor prin organizarea unor cursuri care sa ii ajute. Cursurile vor fi tinute in scoli. (...) Din ce stiu eu din sistem, foarte multi profesori nu pleaca in vacanta din cauza lipsei resurselor financiare. Sunt optimista ca vom gasi si resurse sa ii platim. Vom gasi probabil o solutie de plata cu ora, in conditiile legii."

Calendar BAC 2012 sesiunea de toamna

16-20 iulie: Inscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen

20-21 august: Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana (proba A)

20-22 august: Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna (proba B)

21-22 august: Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala (proba C)

23-24 august: Evaluarea competentelor digitale (proba D)

27 august: Proba scrisa la limba si literatura romana

28 august: Proba scrisa la limba materna

29 august: Proba obligatorie a profilului

31 august: Proba la alegere a profilului si specializarii

2 septembrie: Afisarea rezultatelor (pana la ora 16:00) si depunerea constestatiilor (16:00-20:00)

3-4 septembrie: Rezolvarea contestatiilor

5 septembrie: Afisarea rezultatelor finale

Bacalaureatul se modifica de la toamna

"Modificarea bacalaureatului ar fi posibila chiar din aceasta toamna. Avem Legea educatiei in Senat, acesta este for decizional pentru Legea Educatiei. Astfel ca, daca vom decide modificarea bacalaureatului, acest lucru s-ar putea produce din toamna", a spus Andronescu, la preluarea mandatului de la Liviu Pop.

Astfel, in 2013, daca legea va fi aprobata, candidatii vor sustine examenul de bacalaureat cu probe diferentiate, in functie de profil si filiera.

De asemenea, Ecaterina Andronescu a precizat ca sistemul de supraveghere video va fi mentinut si la examenul de anul viitor si este pregatita sa ia masuri drastice in institutiile in care promovabilitatea a fost zero.

"Nu exclud desfiintarea unor licee. Vom face o analiza ca sa vedem daca nu cumva sunt tot cele de anul trecut, ceea ce mi s-ar parea inadminisibil. Daca nu ai avut atat de putin respect incat sa faci ceva un an de zile pentru remedierea situatiei, inseamna ca tu liceu nu mai ai calitatea morala sa functionezi. Asadar, nu exclud o astfel de masura drastica, dar nici nu vreau sa trag concluzii pripite inainte de a face o analiza serioasa pe trei paliere: la nivel national, judetean si la nivelul scolilor. Ceea ce va pot spune inca de acum e ca aceasta analiza si concluziile ei se vor transforma intr-un set de masuri care vor fi incluse in Regulamentul de functionare", a declarat Ecaterina Andronescu pentru gandul.info.

Somaj pentru elevii care au picat BAC-ul

Elevii care nu au reusit sa ia examenul de bacalaureat si care nu si-au gasit un loc de munca, pot depune dosarul de somaj.

Cei care vor sa depuna actele pentru somaj trebuie sa fie ab­sol­venti ai institutiilor de inva­tamant sau ai scolilor speciale pentru persoane cu handicap, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o pe­rioada de 60 de zile de la ab­solvire nu au reu­sit sa se inca­dreze in munca potrivit pregatirii profesionale. Astfel, elevii pot beneficia, timp de 6 luni de zile, de o indemnizatie de 250 lei/luna. Indemnizatia de somaj se a­corda absolventilor de la data expirarii perioadei de 60 de zile, daca cererea este inre­gis­trata la agentia pentru ocu­parea fortei de munca in ter­men de 10 de zile de la a­ceas­ta data.

Acte necesare:

1. Actul de identitate, in original si copie;

2. Actele de studii si de calificare, in original si copie;

3. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;

4. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare.

FOTO: Intact Images

Incendiu puternic la o fabrica de mobila din Aiud... COD PORTOCALIU de canicula! Vezi judetele afectate!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x