Sărbătoarea Botezului Domnului (Boboteaza) este prăznuită în Biserica Ortodoxă astăzi, pe 6 ianuarie. Acest mare praznic împărătesc mai poartă numele de "Epifania" sau "Arătarea Domnului", pentru că în această zi s-a arătat Mântuitorul, care stătuse până atunci necunoscut. În această zi Hristos a ieșit pentru prima dată în lume, fiind mărturisit ca Mesia., notează Agerpres.
La români, sărbătoarea a fost, alături de cea a Nașterii Domnului, una dintre cele mai populare. În fiecare an, în cetățile de scaun ale Țărilor Românești, Botezul Domnului se serba cu deosebit fast, iar sfințirea Agheasmei Mari se făcea întotdeauna de mitropolitul țării, în prezența domnitorului și a curții.
În zilele noastre, Bobotează este ziua în care Aghiasma Mare pare să poarte unul dintre cele mai importante roluri. Fiecare credincios pornește către Biserici sau locații în care au loc procesiuni de sfințire a apei, pentru a primit ceea ce se numește Aghiasma Mare, o licoare sfântă, care nu se strică.
Apa sfințită este folosită de credincioși pentru vindecarea bolilor trupeşti, dar şi pentru vindecarea sufletului de păcate. Potrivit basilica.ro, aa se păstrează nestricată vreme îndelungată şi rămâne tot aşa de proaspătă, de curată şi plăcută la gust, ca şi când este scoasă atunci din izvor.
Însăşi rânduiala slujbei din cadrul Praznicului Epifaniei lămureşte de ce este necesar să ne împărtăşim din apa sfinţită la Bobotează. În sfintele rugăciuni se reliefează beneficiile Aghiasmei Mari, pentru că ne sfinţeşte sufletele şi trupurile, casele, gospodăriile, pământurile şi întreg spaţiul în care ne desfăşurăm activitatea.
Cod Galben de lapoviță și polei în București și în 11 județe din sudul și vestul țării, în următoarele ore... Medicul de familie ar putea cere suspendarea permisului auto! Ce reglementări ar putea prevede noul Cod Rutier...