- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Generaţii la rând au inventat, au transformat sau au transmis diverse legende despre bogăţiile ascunse ale ţării noastre. Iar fiecare dintre ele este învăluită într-o aură de mister, dar şi de blesteme care nu au cum să nu-ţi lase un fior pe şira spinării atunci când le auzi.
De ani de zile, prin Banat, circulă o legendă despre comoara ascunsă din Vârful Svinecea, legendă care este însoţită şi de blestemul aururlui. Un haiduc l-ar fi chemat pe un ţăran din Rudăria şi i-ar fi spus, în mare taină, următoarele: "Unde bate prima rază de soare, Duminica Mare la Rusalii. Acolo-i Gura Peşterii". Unde se află aur cu care România ar trăi pentru 40 de ani.
În timp ce primarul comunei spune că este vorba doar despre o legendă, anual zeci de oameni vin pe munte şi speră la o îmbogăţire miraculoasă şi că vor găsi aurul ascuns de haiducii care jefuiau casele bogaţilor din Banat în secolul trecut.
O altă legendă spune că dacii şi-au ascuns aurul din calea romanilor şi că într-o noapte un bărbat din Dâmboviţa ar fi găsit în grădina sa o oală plină cu galbeni. Soţia lui însă l-a sfătuit să lase aurul acolo unde era deoarece îi era teamă de blesteme. Bărbatul s-a lăsat convins, dar la scurt timp. nevasta lui l-a găsit paralizat şi fără să mai vorbească. Iar conform unor documente istorice, într-un interval de 64 de ani, austriecii au scos din Transilvania 10 tone de aur.
Sapta nebuna, aşa cum au denumit-o sătenii din zona Munţilor Orăştiei mergea cu vacile la păscut. Iar într-o zi femeia a găsit o uşă mare, din piatră care dădea într-o văgăună în care a găsit un tezaut impresionant. Aurul găsit acolo făcea ca întreaga încăpere să fie luminată. Sapta s-a aşezat pe un scaun şi a adormit, iar atunci când s-a trezit şi a mers spre casă niciun sătean nu credea spusele femeii şi au alungat-o din sat.
Peste ani însă nişte studenţi au făcut o descoperire senzaţională şi au dat peste o peşteră plină cu aur. Locul semăna perfect cu cel despre care Sapta povestea, dar nimeni nu lua în seamă spusele ei.
Despre aurul dacilor s-au scris şi s-au povestit destule. Legenda spune că însuşi Decebal ar fi ascuns aur în munţi. După ce a îngropat comoara Daciei, şi-a blestemat semenii să fie pedepsiţi de Zalmoxis dacă vor dezvălui cuiva „de sânge străin" locul unde este ascunsă bogăţia. Poveştile din bătrâni nu i-au speriat însă niciodată pe cautătorii de comori. În urmă cu 10 ani, poliţia din Hunedoara estima la peste 4.000 numărul celor care au încercat să caute aurul lui Decebal.