Pe 27 noiembrie 2015, conducerea Regiei Autonome de Transport București a decis să schimbe denumirea stației „Pasaj Mărășești” în „Colectiv” în amintirea victimelor tragediei din 30 octombrie 2015.
Măsura celor de la RATB a fost considerată de către bloggerul Dan Tănasă drept revoltătoare, în condițiile în care respectiva stație purta numele unei localități cu rezonanță istorică.
„Cum e posibil un asemenea populism grețos? Uite că e posibil.
Amintirea unei bătălii decisive pentru soarta acestei națiuni este batjocorită de niște semidocți din RATB care au impresia că în acest fel contribuie cu ceva la amintirea victimelor tragediei din Colectiv.
Pentru cei care nu știu (înțeleg că RATB a fost „bombardată” cu cereri din partea unei „armate” de idioți) Bătălia de la Mărăşeşti a durat 28 de zile, dintre care 15 au fost de luptă, iar 13 de acalmie relativă. În timpul confruntărilor, Armata I română a pierdut 27.410 oameni – anume 16% din efectivul trupelor române la începutul luptelor – dintre care 5.125 de morţi, 9.818 de dispăruţi şi 12.467 de răniţi. Armata IV rusă a suferit şi ea pierderi umane semnificative, aproximate la 25.650 de oameni – 7.083 de morţi, 10.400 de răniţi şi 8.167 de dispăruţi. În tabăra germană, Armata IX a totalizat un număr cuprins între 60.000-65.000 de oameni morţi, răniţi şi dispăruţi (mai multe detalii pe Historia.ro).
La Mărășești, 30.000 de români au murit sau au fost răniți pentru neam, pentru țară, nu pentru o bere la un concert. Să schimbi denumirea ”Mărășești”, pusă în amintirea unui episod sângeros și important din istoria acestui neam cu denumirea unui club privat în care și-au găsit sfârșitul 60 de oameni care se duseseră la un concert (nu contează că era rock, putea fi și de manele!) mi se pare din cale afară de abject.
Dacă într-adevăr vrem să respectăm amintirea celor 60 de morți din Colectiv hai mai bine să-i pedepsim pe vinovați. Pe patronii mizeriei, pe cei din Primărie, pe cei de la ISU. Cred că dacă într-adevăr ne pasă de memoria acestor 60 de victime ar fi cazul să înțelegem că e prea mult, că din păcate corupția ucide. Să cerem nu doar schimbarea unor fețe între ele ci dispariția unor fețe pentru totdeauna din peisajul urban. Pedepsirea vinovaților și schimbarea sistemului care a permis această tragedie, această crimă, e cea mai bună modalitatea prin care respectăm memoria celor 60 de victime (Doamne ajută să nu mai avem și alte decese!). Batjocorirea unui episod sângeros din istoria noastră nu ajută la nimic” , a scris Tănasă pe blogul său.