Traficul este una dintre principalele probleme în marile oraşe din ţară! În ultimii ani, numărul maşinilor a crescut chiar şi de patru ori, aşa cum se întâmplă în cazul oraşului Cluj-Napoca. Dacă ritmul se menţine, clujenii vor ajunge să nu mai poată străbate oraşul decât cu mare dificultate. În prezent, în oraş se circulă bară la bară, uneori chiar şi în afara orelor de vârf.
În Cluj-Napoca, ardeleanul, răbdător din fire, rezistă cu stoicism în cozile interminabile din trafic. E drept, deşi se merge bară la bară, iar stopurile dau în permanenţă o notă roşiatică străzilor, aici, lipsesc claxoanele. Şi cam atât. Pentru că traficul este aproape la fel de aglomerat ca în Capitală.
Fără să luăm în calcul maşinile ce tranzitează oraşul sau pe cele a studenţilor, sunt 160 de mii de autoturisme la aproximativ 400 de mii de locuitori. Din anul 2000 până în anul 2018, numărul de maşini din municipiul Cluj-Napoca a crescut de aproximativ patru ori.
Reporterul Observator a încercat un experiment. Puţin înainte de ora 16 a pornit să traverseze oraşul.
„Am pornit pe timp de zi, am ajuns la destinaţie pe întuneric. Mai mult de o oră, este 17 şi cinci minute, ne-a luat să facem maximum 10 kilometri, de la un capăt la altul al Clujului.”
Pentru descurajarea folosirii maşinilor în zona centrală, autorităţile din Cluj-Napoca vor să crească taxa de parcare de la 5 la 7 lei pe oră.