Antena Căutare

Căldura excesivă a afectat grav plantațiile românești! Paguba uriașă de pe piața alunelor de cultură sărăcește românii

Căldura excesivă a afectat grav plantațiile! Pagubă uriașă pe piața alunelor de cultură după ce prețul la bursă a crescut inimaginabil

Căldura excesivă din ultimii ani a afectat extrem de grav procesul e polenizare, fapt ce a dus la compromitrea a aproape două treimi din plantațiile de alune. Preţul înalt, prezent pe piaţă, confirmă rentabilitatea alunului, deţinând cantitatea și calitatea corespunzătoare, alunele pot fi exportate cu ușurință peste hotare.

Atât România, cât şi ţări mari producătoare de alune, precum Turcia, sau Italia sunt afectate pe sectorul culturilor de alune. Preţul la bursă este aproape dublu iar specialiştii spun că, din păcate, acest gen de anomalii ale vremii vor afecta și alți pomi fructiferi în viitorul apropiat.

Un fermier din Oradea cu o plantație de 3,7 hectare de aluni a reușit să adune anul acesta doar 100 de kg, comparativ cu anul trecut când a adunat 260 de kg.

Mugurii masculi ai alunilor s-au dezvoltat prea devreme şi, în primăvară, când are loc polenizarea, au înflorit mai repede şi au căzut înainte că florile femeieşti să devină apte de polenizare.

Cât de profitabilă este afacerea cu aluni?

Preţul înalt, prezent pe piaţă, confirmă rentabilitatea alunului, deţinând cantitatea și calitatea corespunzătoare, alunele pot fi exportate cu ușurință peste hotare. Solicitări de import există chiar şi din partea ţărilor ce deţin plantaţii mari de alun, cum ar fi Italia. La fel, companiile ce se ocupă cu realizarea alunelor, sunt permanent în căutarea producătorilor pregătiți pentru colaborare.

Mai mult, producătorii de alune pot obţine subvenţii de până la 18 mii de lei/hectar. Suma respectivă este suficientă pentru acoperirea cheltuielilor făcute la îngrijirea livezii.

Spre exemplu, 2 hectare asigură un profit de 5-7 mii de euro pe an. Mai mult, lucrările de întreţinere nu presupun cheltuieli mari. Alunul este o cultură ce creşte bine fără irigare, îngrăşăminte administrate sau tăieri, iar recolta obţinută nu necesită condiţii speciale de păstrare şi poate fi comercializate atunci când preţurile sunt înalte.

(sursa: agrobiznes.md)

Momentul în care un șofer înșelat de nevastă își iese din minți, într-o parcare din Belgia! Bărbatul a făcut praf mai mu... Laura Codruța Kovesi e noul procuror-şef european: ”Acest vot înseamnă recunoașterea calității și profesionalismului!”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x