- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pe 29 august 2018, apare o mare sărbătoare în calendarul creștin orthodox. Creștinii ortodocși de pretutindeni sărbătoresc Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Sfânta sărbătoare va pica într-o miercuri, fiind zi de post.
Despre viața Sfântului Ioan Botezătorul
Sfântul Ioan Botezătorul este numit și Îngerul Pustiei sau Înaintemergătorul Domnului. El a avut aceeași soartă ca majoritatea proorocilor lui Israel. Acesta apare în diverse icoane cu aripi ca de înger, ținându-și în mâini capul tăiat.
Încă din copilărie, el a trait o viață de pustnic. Acesta este înfățișat de către Sfântul Evanghelist Matei ca fiind îmbrăcat cu haină din păr de cămilă, încins cu o curea. El a trait în pustia Iordanului. Viața sa de pustnic l-a determinat pe Mântuitor să îl numească mai mare decât toți proorocii.
Astfel, marele prooroc este printre puținii care l-a văzut cu ochii săi pe Mântuitorul Iisus Hristos. El L-a botezat în apa Iordanului. El a trait în desăvârșită sfințenie, în post neîntrerupt, feciorie și rugăciune continuă. Datorită sfințeniei sale desăvârșite, Biserica îl pomenește de mai multe ori pe an. Pe 23 septembrie se sărbătorește zămislirea Sfântului Ioan, pe 24 iulie este nașterea, pe 7 ianuarie sărbătorim ziua numelui, pe 24 februarie și 25 mai aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul și pe 29 august este sărbătorită tăierea capului Sfântului Ioan.
Sfințenia lui Ioan Botezătorul
În vremea Sfântului Ioan stăpânea Irod Agripa peste Iudeea. Acesta era un rege desfrânat, lacom și ucigaș de prunci. El trăise o vreme cu soția sa legitimă după care a alungat-o și începuse să ducă o viață desfrânată alături de femeia fratelui său Filip, Irodiada. Sfântul Ioan nu se temea să îi numească pe farisei pui de vipere.
Prin urmare, el l-a mustrat public pe Irod și acesta a decis să îl închidă în temniță. Irod a așteptat prilejul potrivit pentru a-l omorî pe marele prooroc. De ziua sa, când toată lumea era amețită de băutură, fiica Irodiadei a venit să danseze pentru meseni. Lui Irod i-a plăcut atât de mult încât i-a făgăduit orice își va dori în semn de răsplată. Aceasta a cerut capul Sfântului Ioan pe o tipsie.
De aceea, Sfântul Ioan apare în icoane, ținându-și capul pe o tipsie, cu limba scoasă. Se spune că el nu a încetat să il mustre pe Irod nici după moartea sa. Dintre toți proorocii care au vestit venirea lui Iisus, Ioan Botezătorul a fost cel care l-a întâmpinat pe Mântuitor. Datorită sfințeniei sale, el era vrednic să fie numit prieten al lui Iisus.
Marea sărbătoare a tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul de pe 29 august ne amintește de viața sa sfântă, fiind un pustnic și trăind în rugăciune. Astfel, creștinii se adună la biserică și se roagă, mulțumindu-i Sfântului Ioan pentru ocrotirea sa.
Sursă foto: iconografis.wordpress.com, argumentpress.ro