Primarul Capitalei: Bucureștenii vor fi testați pentru coronavirus, dar nu toți! Cei selectați vor fi chemați în fața scării, în stradă, unde vor fi testați

Anunțul a fost făcut de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, și medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”. O parte din bucureșteni va putea fi testztă, dar nu toată populația așa cum se anunțase fostul ministru al Sănătății.

Primarul Capitalei: Bucureștenii vor fi testați pentru coronavirus, dar nu toți! Când va începe testarea cetățenilor

Gabriela Firea a anunțat că testarea va începe luni, 30 martie. Primăria Capitalei va achiziționa 4.000 de teste, iar cele 6 primării de sector vor cumpăra cate 1.000 de teste, a precizat Gabriela Firea.

Pe baza unei estimări la 2 milioane de locuitori a populației Bucureștiului s-a stabilit eșantionul.

Vor fi cinci categorii de vârstă:

  • de la 0 la 19 ani
  • între 20-44 de ani
  • 45-65 de ani
  • 65-79 de ani
  • peste 80 de ani, a spus Streinu Cercel.

Acesta a mai adăugat că 80% dintre persoanele care sunt infectate cu Covid-19 fac forme ușoare și medii, pe care uneori nici nu le conștientizează și astfel în infectează și pe pe cei din jur, care pot face forme severe.

Streinu Cercel a precizat că persoanele selectate pentru a fi testate vor fi anunțate prin intermediul președinților asociațiilor de bloc și că echipele de testare nu vor intra în casele oamenilor.

Mesajul postat de Gabriela Firea:

Chiar acum ma aflu intr-o intalnire la Primaria Capitalei cu dl prof Adrian Streinu Cercel , impreuna cu primarii de sector, directorii ASSMB, cu directorul general al Politiei Locale a Capitalei si cu seful Politiei Capitalei pe tema masurilor de prevenire si limitare a raspandirii COVID-19.


Later edit: Luni, 30 martie, va incepe testarea. Primaria Capitalei va achizitiona 4000 de teste, iar cele 6 primarii de sector vor achizitiona cate 1000 de teste.

Cetățenii care vor fi selectați vor fi chemați în fața scării, în stradă, acolo unde se va face procedura medicală de tesatre pentru depistarea infectării cu coronavirus.

Vor fi făcute două teste:

  • unul pentru a detecta eventuala prezență a Covid-19 la momentul testării
  • unul pentru decelarea anticorpilor, pentru a vedea câte persoane au avut deja infecția.

În 15-30 de minute rezulattele vor fi obținute şi vor fi transmise prin SMS persoanelor respective. Streinu Cercel susține că ccuratețea testelor depășește 98%.

Dacă o persoană este testată pozitiv, toți cetățenii care locuiesc în respectiva scară de bloc vor fi trecuți în carantină și testați.

Ultima testare pentru coronavirus va fi la finalul perioadei de carantină, în ultimele două zile timp în care scările de bloc vor fi dezinfectate.

În București situația stă în felul următor: 188 de persoane au fost infectate cu Covid-19, dintre care 116 sunt în sectorul 2. Eșantioanele de testate vor fi stabilite și în funcție de locuințele persoanelor infectate.

Streinu Cercel a mai spus că oamenii pot refuza testele, dar „pierd o șansă să știe care e starea lor de sănătate”.

Ultimele știri