Legat de carantinarea bunurilor în cazul "Legii carantinei", ministrul a spus că varianta agreată în discuţiile de la Comisia juridică a Senatului este o "carantină prin dezinfecţie".
"Se carantinează bunul, se dezinfectează, se predă înapoi beneficiarului. Dacă trebuie o perioadă mai lungă şi nu avem agent neutralizant, se menţine într-o carantină prelungită până se face neutralizarea naturală", a afirmat Tătaru.
Asta înseamnă că dacă Legea carantinei va trece, lege care este dată în caz de orice fel de epidemie, și va fi adoptată, bunurile personale ale unui om infectat cu noul coronavirus vor fi ridicate și intrate în posesia celor care urmează să le dezinfecteze. Bunurile personale însemană orice obiect, lucru, construcție personală și folosită de către pacientul infectat.
În legătură cu discuţiile din spaţiul public privind situaţia copiilor celor depistaţi cu COVID-19 şi internaţi, ministrul Sănătăţii a precizat că "nu vor fi luaţi, copiii rămân în custodia familiei până la gradul patru".
De asemenea, el a mai spus că pacientul are dreptul de a refuza tratamentul pentru COVID-19.
În privinţa celor care merg în izolare după 48 de ore şi sunt asimptomatici, Tătaru a precizat "nu numai că semnează un act în care ei, pe propria răspundere, asumându-şi nişte riscuri, merg la domiciliu, dar este şi o decizie o decizie a DSP, o decizie administrativă, pe care ei pot să o conteste la Judecătorie".
Ministrul Sănătății: „Vom avea stare de alertă cât va fi nevoie”
Întrebat ce se întâmplă dacă nu va mai fi stare de alertă, Tătaru a replicat: "Vom avea stare de alertă, cât va fi nevoie să avem o siguranţă pentru cetăţenii României, în condiţiile în care vedeţi o creştere a numărului de cazuri".